ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Τασούλα της θρυλικής απαγωγής το 1950 στην Κρήτη

Πέθανε η Τασούλα της θρυλικής απαγωγής το 1950 στην Κρήτη
Για την απαγωγή της Τασούλας έχουν γραφτεί δύο βιβλία cretalive.gr

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η Τασούλα Αδαμίδου η απαγωγή της οποίας το 1950 παραλίγο να αιματοκυλίσει την Κρήτη.

Η Τασούλα Αδαμίδου το γένος Πετρακογιώργη, αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο στην θρυλική υπόθεση απαγωγής στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο και ετάφη στο Α' Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τοπική ιστοσελίδα Cretalive η ανιψιά της, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη.

Η απαγωγή της σημειώθηκε το καλοκαίρι του 1950 και πιο συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου 1950, από τον αδελφό του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μανόλη Κεφαλογιάννη, Κώστα. Η όμορφη Τασούλα, κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη, απήχθη, ενώ έβγαινε από τον κινηματογράφο «Όασις» με την παρέα της. Ο Κώστας Κεφαλογιάννης, την άρπαξε με άλλους πέντε οπλοφόρους και την μετέφερε με νοικιασμένο αυτοκίνητο και οδηγό στον Ψηλορείτη.

Πάνω από χίλιοι οπλοφόροι, οπαδοί του Πετρακογιώργη, ετοιμάζονται να επιτεθούν σε ισάριθμους οπλισμένους Ανωγειανούς, οπαδούς του Κεφαλογιάννη, για να πάρουν πίσω την Τασούλα, ενώ ο απαγωγέας με την Τασούλα κρύβονται σε σπηλιές του Ψηλορείτη.

Ύστερα από αρκετές μέρες καταδίωξης με πάνω από δύο χιλιάδες χωροφύλακες και στρατιώτες να «χτενίζουν» τον Ψηλορείτη, ο Κουντόκωστας, όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Κεφαλογιάννης, και η Τασούλα παντρεύονται στην μονή του Δισκουρίου στις πλαγιές του Ψηλορείτη κοντά στα Ανώγεια και στην Αξό. Κάτω από αυτές στις συνθήκες το ζευγάρι παραδίδεται μόνο του στον αρχηγό της χωροφυλακής.

Ακολουθεί η μετάβαση στην Αθήνα, η σύλληψη του Κεφαλογιάννη για οπλοφορία , η δίκη που τον καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλάκισης, η μεταφορά του και εγκλεισμός στις φυλακές της Τύρινθας. Το ζευγάρι χώρισε 3 μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Ο καθένας θα φτιάξει την ζωή του και δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά.

Γράφτηκαν δύο βιβλία για την πολύκροτη αυτή ιστορία. Η απαγωγή της Τασούλας του Τάσου Κοντογιαννίδη και τα Αμίλητα βαθιά νερά της Ρέας Γαλανάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ