ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμός 16χρονου: Πεδίο μάχης για δεύτερη νύχτα η Θεσσαλονίκη

Πυροβολισμός 16χρονου: Πεδίο μάχης για δεύτερη νύχτα η Θεσσαλονίκη
Οι διαμαρτυρόμενοι έβαλαν φωτιές σε κάδους με σκουπίδια, ενώ πετούσαν αντικείμενα σε αστυνομικούς EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Πεδίο μαχών με μολότοφ, οδοφράγματα, φωτιές και πετροπόλεμο μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων έγινε για δεύτερη νύχτα η Θεσσαλονίκη με αφορμή τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου από πυρά αστυνομικού

Ένταση διαρκείας σημειώθηκε στο κτήριο της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, στη Μενεμένη, όπου από τις 10 το βράδυ και ανά διαστήματα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, άλλοτε με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ κι άλλοτε με πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Στην περιοχή στήθηκαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μία δεύτερη εστία έντασης εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στην οδό Λαγκαδά, μετά την πεζογέφυρα της Σταυρούπολης. Στο σημείο αυτό, οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν για δύο ώρες το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, βάζοντας φωτιές σε κάδους με σκουπίδια, ενώ πετούσαν αντικείμενα σε αστυνομικούς που κλήθηκαν επί τόπου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις απαντούσαν με ρίψεις χημικών στις επιθέσεις που δέχονταν, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση φλεγομένων κάδων απορριμάτων.

Να σημειωθεί ότι σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος και την Τρίτη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε εναντίον του ανήλικου. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Μεσογείων όπου συγκεντρωμένοι Ρομά έκαψαν κάδους και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Ένταση στη διαμαρτυρία Ρομά στη Μεσογείων: Πετροπόλεμος και φωτιές σε κάδους

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μπροστά από τα Δικαστήρια

Το μεσημέρι της Τρίτης (6/12) επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων στον οικισμό Αγίας Σοφίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στην οδό Πόντου στον οικισμό της Αγίας Σοφίας, Ρομά έκαψαν κάδους και πέταξαν πέτρες, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα «Εδώ, θα γίνει ο τάφος σας».

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών, σύμφωνα με το Thesstoday.gr.

Κάλεσμα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα Ρομά από όλη την Ελλάδα φτάνουν στη Θεσσαλονίκη για να λάβουν μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αναποκρινόμενοι στο κάλεσμα συμμετοχήςπου απεύθυναν συγγενείς του 16χρονου.

Οι συγγενείς του 16χρονου κάλεσαν μέσω social media Ρομά από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα thestival, σήμερα (6/12) ξεκίνησαν οικογένειες Ρομά από τους Σοφάδες, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Φάρσαλα και το Βόλο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

«Το κάλεσμα είναι για ειρηνικές διαμαρτυρίες. Δεν θα επιτρέψουμε να προκληθούν φθορές σε περιουσίες του κόσμου» δήλωσε στο thestival.grο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ρομά «Μέγας Αλέξανδρος», Νικηφόρος Σαμπάνης.

Να σημειωθεί ότι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, χθες Δευτέρα έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος και σήμερα Τρίτη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε εναντίον του ανήλικου. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Μεσογείων όπου συγκεντρωμένοι Ρομά έκαψαν κάδους και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Ένταση στη διαμαρτυρία Ρομά στη Μεσογείων: Πετροπόλεμος και φωτιές σε κάδους

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μπροστά από τα Δικαστήρια

Ο παππούς του 16χρονου απειλεί ότι θα σκοτώσει τον βενζινοπώλη

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το τελεσίγραφο του παππού του16χρονου, ο οποίος δήλωσε ότι θα σκοτώσει τον βενζινοπώλη που ειδοποίησε την Αστυνομία. «Σήμερα θα πάρω το όπλο και θα πάω στο πρατήριο και θα τον κάνω ανταλλακτικά. Θα του βγάλω τα άντερα» δήλωσε ο Σάββας Φραγκούλης μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος αποχώρησε από πρατήριο υγρών καυσίμων της οδού Μοναστηρίου χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο για την ποσότητα καυσίμου που προμηθεύτηκε.

Προθεσμία έλαβε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο

Προθεσμία να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Νωρίτερα την Τρίτη (6/12) ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (η πρώτη πράξη σε βαθμό κακουργήματος και η δεύτερη πλημμεληματικού χαρακτήρα).

Μετά την προθεσμία, ο 32χρονος αστυνομικός οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος από συναδέλφους του στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος -διά του συνηγόρου του- αρνείται την κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο.

Φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του και ειδικότερα οι αναβάτες της προπορευόμενης μηχανής.

Κατά πληροφορίες, είπε ότι πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό», ενώ για τον δεύτερο πυροβολισμό που έπληξε τον 16χρονο στο κεφάλι, φέρεται να ισχυρίστηκε πως πυροβόλησε «ενστικτωδώς προς τα κάτω, στοχεύοντας στα λάστιχα του αυτοκινήτου», και περιγράφοντας στη συνέχεια τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξε πυρ, ανέφερε πως η μηχανή στην οποία επέβαινε κινούνταν με ταχύτητα και λόγω του οδοστρώματος είχε συχνές αναπηδήσεις.

Την ίδια ώρα ο 16χρονος Ρομά, που είναι και πατέρας ενός μωρού 1,5 ετών, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, με τους θεράποντες ιατρούς να κρίνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ