ΕΛΛΑΔΑ

Πλεύρης: Κλείνουν όσες φαρμακαποθήκες δεν δέχθηκαν τον έλεγχο

Πλεύρης: Κλείνουν όσες φαρμακαποθήκες δεν δέχθηκαν τον έλεγχο
Ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΟΦ και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένουμε τα ακριβή στοιχεία των ελέγχων EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βαριές ποινές που αφορούν σε αναστολή της άδειας λειτουργίας, σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάστηκαν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, την Παρασκευή.

«Έχουν ελεγχθεί 10 φαρμακαποθήκες, εκεί υπάρχουν αποτελέσματα και θα βγουν. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν οι ποινές», τόνισε ο υπουργός, και πρόσθεσε:

«Οι ποινές θα είναι αναλόγως της βαρύτητας. Η εντολή η οποία έχω δώσει είναι όπου βρεθούν φάρμακα που ενώ έπρεπε να τα έχουν δηλώσει και να τα δώσουν στην ελληνική αγορά, η ποινή θα είναι μία, αναστολή άδειας λειτουργίας. Κλείνει η φαρμακαποθήκη, απλά τα πράγματα. Εάν λοιπόν φαρμακαποθήκη αυτή τη στιγμή που ελέγχονται τους έχουμε πει τι ποσότητα έχεις γιατί απαγορεύονται οι εξαγωγές και έχει δηλώσει διαφορετική ποσότητα πέρα από τα φορολογικά και αυτά όλα που μπορεί να υπάρχουν, θα υπάρξει αυτή τη στιγμή κλείσιμο».

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ακόμη, ότι χθες επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΟΦ και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένουμε τα ακριβή στοιχεία. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ενημέρωσε τον κ. Πλεύρη, ότι ήδη υπάρχουν μια-δυο φαρμακαποθήκες οι οποίες δεν συνεργάστηκαν και η εντολή είναι αν δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να κλείσουν.

Ελέγχονται 5 πολυεθνικές

Η έλλειψη φαρμάκων, σύμφωνα με τον υπ. Υγείας, εντοπίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες. «Η πρώτη κατηγορία την οποία αντιμετωπίζουμε και είναι αυτά τα ελλειπτικά φάρμακα που λέμε, είναι οι απαγορεύσεις που έχει βάλει ο ΕΟΦ και παράλληλα ο έλεγχος που γίνεται στις φαρμακαποθήκες.

Υπάρχει το πρόβλημα, δε λέει κανείς ότι δεν υπάρχει, σε αυτά που είναι για εξαγωγές το λύνουμε τελείως, τώρα πια δεν φεύγει τίποτα από τη χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών, αναστολή άδειας όπου έχει βρεθεί κι έχω μιλήσει.

Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές εταιρείες για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει. Όχι φαρμακαποθήκες, μεγάλες πασίγνωστες πολυεθνικές εταιρείες που πρέπει να έχουν ποσότητες τριμήνου, εάν τις έχουν φέρει ή όχι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ