ΕΛΛΑΔΑ

H Αθήνα απέκτησε το δικό της Ολυμπιακό Μουσείο

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας είναι γεγονός και ήδη από τις 14 Μαΐου υποδέχεται τους επισκέπτες του σε έναν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο στο GoldenHall. Το Μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από μία χρονολογική αφήγηση, κατά την οποία αναδεικνύονται οι τρεις μεγάλοι σταθμοί του Ολυμπιακού Ιδεώδους: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development SA με στόχο να στεγάσει σημαντικό μέρος της Ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά και για να αναδείξει την Αθήνα ως Ολυμπιακή Πρωτεύουσα προτάσσοντας τη συμβολή των Ολυμπιακών Διοργανώσεων που φιλοξένησε.
Mε το CNN Greece ξεναγηθήκαμε στο νέο μουσείο από τη γενική διευθύντρια κυρία Μαρία Παπαϊωάννου η οποία μας έδειξε τα εκθέματα και μας εξήγησε πως λειτουργούν οι διαδραστικές εφαρμογές του μουσείου.

Η αίθουσα που αναπαριστά το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας.©Math Studio

Για την τεκμηρίωση των Εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των δωρητών, Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, ιδιωτών συλλεκτών και μελών της Ολυμπιακής οικογένειας οι οποίοι παραχώρησαν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό.


Τo Μουσείο υιοθετεί τεχνικές ψυχαγωγικής εκμάθησης τελευταίας τεχνολογίας, προσφέροντας μια πληθώρα εκθεσιακών και ερμηνευτικών μέσων, διαδραστικά εκθέματα (υβριδικά και ψηφιακά) και εγκαταστάσεις με πρωτότυπα τεκμήρια και κειμήλια, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες Ολυμπιακές διοργανώσεις, συνθέτοντας μια μοναδική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Χλαμύδα και ζώνη της Άρτεμης Ιγνατίου, Ιέρειας στην Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988
Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Ο επισκέπτης έχει τη διάθεσή του πολλές οθόνες αφής όπου μπορεί να περιηγηθεί σε σημαντικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων και να δει βίντεο και Infographics.

Ασημένιο μετάλλιο στην άρση βαρών Λεωνίδα Κόκα, Ατλάντα 1996
Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας


Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Βρίσκεται στον 1ο όροφο του εμπορικού κέντρου Golden Hall, συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.), και αποτελεί μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων. Τελεί, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας λειτουργεί Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 21:00 (τελευταία είσοδος 20:00)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ