FOCUS

Ινδία: Το Φεστιβάλ των χρωμάτων

Ινδία: Το Φεστιβάλ των χρωμάτων
AP Photo/Anupam Nath

Η παραδοσιακή γιορτή των χρωμάτων, το Χόλι, ξεκίνησε στην Ινδία αλλά και στο Πακιστάν και σε όλες τις χώρες με Ινδουιστικές κοινότητες. Χιλιάδες άνθρωποι εφοδιάστηκαν με την απαραίτητη χρωματιστή πούδρα για να βάψουν τους δρόμους των πόλεων, αλλά και τους εαυτούς τους στα χρώματα της γιορτής.

Το Χόλι είναι η παραδοσιακή γιορτή των χρωμάτων, της γονιμότητας και του ερωτισμού και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Ηη πολύχρωμη τελετή είναι το πιο χαρούμενο φεστιβάλ των ινδουιστών, γεμάτο με χρώματα, φαγητά και πολλά γέλια, όπως περιγράφει το BBC, ενώ αντίστοιχα παραπέμπει στον δικό μας εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου.

Η Ινδία για λίγες μέρες γεμίζει απ’ άκρη σ΄ άκρη με χρωματιστή σκόνη και χαμογελαστούς ανθρώπους που δημιουργούν έναν φαντασμαγορικό, πολύχρωμο καμβά. Η Γιορτή Χόλι έχει βαθιές καταβολές και έναν βαθύτερο συμβολισμό. Ο εορτασμός εξυμνεί τη νίκη του καλού υπέρ του κακού, το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της άνοιξης και αυτό φυσικά είναι από μόνο του μια υπέροχη ευκαιρία για ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό φεστιβάλ.

Η προέλευση του εορτασμού συνδέεται με διάφορες μυθολογίες. Η καύση της δαιμόνισσας Holika, βασίζεται στον θρύλο του Ράντα και της θεότητας Κρίσνα., ένα ζευγάρι- σύμβολο αιώνιας πίστης, αγάπης, αφοσίωσης για τους Ινδούς. Σύμφωνα με την τοπική μυθολογία, ο Κρίσνα αγάπησε την θεά Ράντα, λόγω όμως του διαφορετικού χρώματος των δερμάτων τους, έβαψε το πρόσωπό της, ώστε να έχει το ίδιο χρώμα με το δικό του. Μάλιστα, οι σύγχρονοι ερωτευμένοι τιμούν αυτή την παράδοση, βάφοντας τα πρόσωπά τους το ίδιο χρώμα, κατά την διάρκεια των εορτασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ