FOCUS

Επιστήμονες πιέζουν το Facebook να… χαλιναγωγήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Επιστήμονες πιέζουν το Facebook να… χαλιναγωγήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα
(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Με ασθένειες που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τον «χάρτη» να κάνουν την επανεμφάνισή τους σε ολόκληρο τον κόσμο και το αντιεμβολιαστικό κίνημα να… οργιάζει στα κοινωνικά δίκτυα, το Facebook δέχεται ισχυρές πιέσεις να φρενάρει τη διασπορά fake news για τα εμβόλια αλλά και τις «εναλλακτικές θεραπείες» για την καταπολέμηση νόσων.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τα μέλη της αντιεμβολιαστικής κοινότητας δημιουργούν κλειστές ομάδες στο Facebook και τα φερέλπιδα μέλη πρέπει πρώτα να… ελεγχθούν και να λάβουν το «πράσινο φως» από κάποιον διαχειριστή. Με αυτό τον τρόπο, ο διάλογος στις σελίδες αυτές είναι μονόπλευρος, καθώς δεν υπάρχει κανένας αντίλογος από επιστήμονες και ειδικούς του χώρου.

Οι ομάδες αυτές αριθμούν πολλά μέλη και είναι ιδιαίτερα… εκλεπτυσμένες.

Για παράδειγμα η ομάδα «Stop Mandatory Vaccination» (σ.σ. Σταματήστε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό) έχει πάνω από 150.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Εκατοντάδες είναι και οι ακόλουθοι της ομάδας «Vitamin C Against Vaccine Damage» (σ.σ. Βιταμίνη C κατά των βλαβών που προκαλούν τα εμβόλια), μιας διαδικτυακής κοινότητας που αυθαίρετα ισχυρίζεται ότι η καθ’ όλα ωφέλιμη βιταμίνη μπορεί να «αντιστρέψει» τις «βλάβες που προκαλούν τα εμβόλια».

Και όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως τα εμβόλια προκαλούν οποιαδήποτε ζημιά στον εγκέφαλο και θεωρούνται ασφαλή από την ιατρική κοινότητα.

stop

Μια από τις κλειστές σελίδες που κυκλοφορούν στο Facebook

Γιατροί και ειδικοί του χώρου της Υγείας ζητούν τώρα από το Facebook να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις κρυφές αυτές ομάδες και την εξάπλωσή τους.

Η δρ. Γουέντι Σου Σουάνσον, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, δήλωσε σχετικά:

«To Facebook πρέπει να θεωρήσει προτεραιότητα τις απειλές κατά της ανθρώπινης υγείας, όταν υπάρχει διαμοιρασμός ψευδών ειδήσεων. Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται μόνο ζημιά σε προσωπικό επίπεδο αλλά βλάπτεται ολόκληρη η κοινωνία».
Πρόσφατα, η Σουάνσον εξέφρασε τις ανησυχίες της σε άτομα που έχουν εξειδίκευση σε θέματα του κοινωνικού δικτύου: «Οι γονείς αξίζουν την αλήθεια. Εάν τους “σερβίρουν” κάτι που δεν είναι αληθές, τότε οι πιθανότητες λένε ότι θα αγχωθούν και θα φοβηθούν αλλάζοντας, ενδεχομένως, τον τρόπο με τον οποίο “βλέπουν” τα εμβόλια. Κάτι που είναι επικίνδυνο».

Η Φιόνα Ο’ Λίρι υπέρμαχος των ατόμων με αυτισμό και ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη «μάχη» κατά της ψευδοεπιστήμης ζήτησε από τον κολοσσό κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρει τις σελίδες αυτές.

«Εάν δεν κλείσουν τις αντιεμβολιαστικές ομάδες, τότε θα ήθελα να δω μια ρυθμιστική Αρχή του Facebook που θα αφαιρεί ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Διαβάστε επίσης:
Κουβεντούλες με τον κύριο Βέμπερ
Μουσείο Μπενάκη: Ο Soloup μάς ξεναγεί στο σκοτεινό κόσμο της γονικής αποξένωσης
Αλφρέντο Σ. Μανσίγια: Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν ξεπερνιέται με εμπάργκο και απειλές

«Δισταγμός»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει τον «δισταγμό» για εμβολιασμό, όπως τον χαρακτηρίζει, έναν από τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία το 2019.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ τονίζει ότι τα κρούσματα ιλαράς έχουν αυξηθεί κατά 30% σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπενθυμίζει δε, ότι πρόκειται για μια σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει κώφωση, εγκεφαλική φλεγμονή, πνευμονία ή να οδηγήσει στον θάνατο –ιδιαίτερα στα παιδιά.

Η εξάπλωση της ιλαράς έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, με τις Αρχές να κηρύττουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία μετά την εμφάνιση 48 κρουσμάτων. Επρόκειτο, κατά κύριο λόγο, για παιδιά κάτω των 10 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Πιέσεις στο Facebook

Και παρότι οι κρυφές αυτές σελίδες κάνουν πραγματικό… αγώνα για να «φιλτράρουν» τους χρήστες, η βρετανική εφημερίδα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένες από αυτές και να διαβάσει το περιεχόμενό τους.

Η διαχειρίστρια της ομάδας «Vitamin C & Orthomolecular Medicine for Optimal Health» ισχυρίζεται μεν στη σελίδα ότι η «ομάδα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη στο ζήτημα των εμβολίων», ωστόσο αναφέρει ότι «η βιταμίνη C μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες για τις οποίες έχουν δημιουργηθεί τα εμβόλια».

Την ίδια ώρα, οι χρήστες επικαλούνται τακτικά ψευδή επιστημονικά στοιχεία στις συζητήσεις τους. Τον Ιανουάριο, μια γυναίκα έγραψε πως ζει κοντά στην περιοχή όπου έχει ξεσπάσει μεγάλη επιδημία ιλαράς και ρώτησε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει τα παιδιά της.

«Να τους δώσεις πολλή βιταμίνη Α. Τα ποσοστά ιλαράς είναι υψηλότερα ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α» απάντησε ένας χρήστης.

Ο γιατρός Ντέιβιντ Γκράιμς, που ειδικεύεται στην κατάρριψη θεωριών ψευδοεπιστήμης είπε σχετικά: «Η βιταμίνη Α φυσικά και δεν προστατεύει από την ιλαρά».

Ο ίδιος τόνισε ότι τακτικά καταγγέλλει τις ομάδες αυτές στο Facebook, χωρίς, ωστόσο, κάποιο αποτέλεσμα.

Χιλιάδες κρούσματα ιλαράς και στην Ελλάδα

Τον περασμένο Ιούλιο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ξεκίνησε ενημερωτική καμπάνια για την ιλαρά, με κεντρικό σύνθημα «εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε».

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ιστοσελίδα του, από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 13/12/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3.258 κρούσματα ιλαράς.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τους τελευταίους μήνες διακινούνται στη χώρα μας μέσω κοινωνικών δικτύων και διάφοροι μύθοι για τα αντιγριπικά εμβόλια, κάνοντας αρκετούς πολίτες να διστάζουν να εμβολιαστούν για να προστατευθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ