FOCUS

Το «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» γίνεται πράξη για 1.000 παιδιά

Το «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» γίνεται πράξη για 1.000 παιδιά

H τεχνολογία προχωρά και εξελίσσεται, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας έχουν γίνει σαφώς πιο ασφαλή σε σχέση με το (πρόσφατο) παρελθόν και όχι μόνο για τους επιβάτες τους αλλά και για τα πιο αδύναμα μέλη της κυκλοφορίας - τους πεζούς και τους ποδηλάτες - για τους οποίους τα συστήματα υποβοήθησης που θα γίνουν σε λίγα χρόνια υποχρεωτικά έχουν δυνατότητες αναγνώρισης και αυτόματου φρεναρίσματος.

Παράλληλα, η διαρκής διασύνδεση των οχημάτων που έρχεται, καθώς και η αυτόνομη οδήγηση, θα αυξήσουν και άλλο την ασφάλεια στους δρόμους όλου του κόσμου.

Όμως σε όλα αυτά τα ιδιαίτερα θετικά υπάρχει και ένα «αλλά»!

Μια προϋπόθεση που, για να μπορέσουν όλα τα σύγχρονα συστήματα να μας προστατεύσουν και να ελαχιστοποιήσουν τόσο τις απώλειες ζωής όσο και τους τραυματισμούς, σοβαρούς και λιγότερο σοβαρούς, σε τροχαία, πρέπει να υφίσταται.

Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει για τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων: Μπορεί ένα καινούργιο μοντέλο να διαθέτει τα κορυφαία. Αν όμως οι επιβάτες του δεν χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας, τότε είτε δεν μπορούν να προστατεύσουν καθόλου είτε προστατεύουν πολύ λιγότερο από όσο θα μπορούσαν.

Η προϋπόθεση αυτή λοιπόν δεν είναι άλλη από την κυκλοφοριακή αγωγή, την εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια, η οποία είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία -αν είναι δυνατόν ήδη από το νηπιαγωγείο, προκειμένου να γίνει βίωμα για τις καθημερινές μετακινήσεις.

Τα παιδιά που είναι ακόμα πιο ευάλωτα και εκτεθειμένα από τους ενήλικες, πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πώς να τους αναγνωρίζουν και πώς να τους αντιμετωπίζουν, πώς να δρουν προληπτικά και πως να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τελικά και τα άλλα μέλη της κυκλοφορίας. Να γνωρίζουν πώς θα πάνε και πώς θα επιστρέψουν από το σχολείο και τις δραστηριότητες στις οποίες μετέχουν, πάντα ασφαλή.

Η γνώση αυτή φυσικά γίνεται πιο εύκολα κτήμα των παιδιών όταν η διαδικασία της εκμάθησης είναι βιωματική, όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο διαδραστικό πρόγραμμα που θα το παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον, με το οποίο θα μάθουν παίζοντας και το κυριότερο θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν στη συνέχεια και στην πράξη όλα όσα θα διδαχθούν.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, ειδικά μελετημένο και σχεδιασμένο για παιδιά από έμπειρους παιδαγωγούς και συγκοινωνιολόγους και με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Παιδείας, είναι το «Κυκλοφορώ με ασφάλεια».

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με τη συνεργασία του insurancemarket.gr με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» θα εκπαιδευθούν 1.000 μαθητές Δημοτικού στη Χαλκίδα και το Αγρίνιο. Οι μαθητές, με τη βοήθεια ενός κατάλληλου τάπητα και με την παρουσία ειδικών, θα μάθουν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής ευχάριστα και με ενεργή συμμετοχή.

Οι δύο περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» έγινε έπειτα από επεξεργασία δεδομένων που προέκυψαν από τους πελάτες του insurancemarket.gr, του μεγαλύτερου site σύγκρισης ασφαλειών με > 20 ασφαλιστικές εταιρείες και με 1 από τις 3 online ασφάλειες αυτοκινήτων να γίνεται στην πλατφόρμα του και επιλέχτηκαν βάσει των υψηλών στατιστικών ατυχημάτων που οι περιοχές αυτές έχουν.

Φυσικά ευχή όλων είναι η συνεργασία του insurancemarket.gr και του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές προκειμένου να εκπαιδευτούν όσα περισσότερα παιδιά γίνεται, μιας και η κυκλοφοριακή αγωγή, ειδικά σε όσο το δυνατόν μικρότερες ηλικίες είναι, όπως προαναφέραμε ο ακρογωνιαίος λίθος για λιγότερα τροχαία και πιο ασφαλείς μετακινήσεις.