Το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα μέσα από τα «μάτια» των εργοδοτών
FOCUS

Το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα μέσα από τα «μάτια» των εργοδοτών

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών κυμαίνονται οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, με τις επιχειρήσεις που καταγράφουν τη μεγαλύτερη πρόθεση απορρόφησης εργατικού δυναμικού να δραστηριοποιούνται στους τομείς των Κατασκευών, της Βιομηχανίας/Παραγωγής, της διαχείρισης Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης, των Μεταφορών & Επικοινωνιών και του Εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να διεκδικήσουν μία θέση στην ελληνική αγορά εργασίας τους επόμενους μήνες, καθώς ένας στους τρεις εργοδότες προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, με αποτέλεσμα οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης να ξεπερνούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το ιστορικά υψηλό ποσοστό του 2008, αγγίζοντας το 27%.
Αυτή η αισιόδοξη τάση στον εγχώριο τομέα της απασχόλησης προκύπτει από τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας της διεθνούς εταιρείας παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού «ManpowerGroup», σύμφωνα με τα οποία το 31% των εργοδοτών εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις τους επόμενους τρεις μήνες, το 63% θα διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας, ενώ μόλις ένα 4% θα πραγματοποιήσει απολύσεις. Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές απασχόλησης, μετά την εποχική αναπροσαρμογή των δεδομένων, ανέρχονται σε 21%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 11 χρόνια. Οι προθέσεις για προσλήψεις, μάλιστα, βελτιώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Τι προβλέπουν 750 διευθυντικά στελέχη

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις «Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Β’ Τρίμηνο του 2019» βασίστηκαν σε συνεντεύξεις 750 εργοδοτών, από εννέα διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μετά το τέλος Ιουνίου 2019, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις απαντήσεις, οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον κλάδο των Κατασκευών, ο οποίος ακολουθεί την παγκόσμια τάση, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν το 26%. Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα που έχει καταγράψει η ManpowerGroup σε έρευνές της στην ελληνική αγορά εργασίας τα τελευταία 11 χρόνια και εμφανίζεται βελτιωμένο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το αισιόδοξο αυτό κλίμα ενισχύουν και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρώπη, όπως του κ. Xavier Huillard, προέδρου του κολοσσού «Vinci», ο οποίος, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση κερδών στον τομέα των κατασκευών και το 2019.

Σημαντική αύξηση προβλέπεται, επίσης, και στον αριθμό των απασχολούμενων στον τομέα της Ενέργειας και συγκεκριμένα για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης στην Ελλάδα, όπου οι προοπτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αγγίζουν το 24%. Κατά το προσεχές τρίμηνο, δηλαδή, τα άτομα που αναζητούν εργασία θα ευνοηθούν από τον ισχυρότερο ρυθμό αναμενόμενων προσλήψεων που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, με το 24% των εργοδοτών να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αύξησης του προσωπικού τους. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους και διατηρούνται σχετικά σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018.

Πηγαίνοντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, το αυξημένο ενδιαφέρον στον τομέα της Ενέργειας ενισχύεται και από τις τεχνολογικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό πεδίο τα τελευταία χρόνια, όπως και στις πρόσφατες ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις του μεγιστάνα μηχανικού, εφευρέτη και επενδυτή, κ. Elon Musk, το 2019 θα είναι αφιερωμένο στην αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. «Αυτή θα είναι σίγουρα η χρονιά των ηλιακών οροφών και της ηλεκτροκίνησης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Tesla, πριν λίγες ημέρες.

Το θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας «συμπαρασύρει» και τρεις ακόμα επιχειρηματικούς κλάδους, καθώς το 23% των διευθυντικών στελεχών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με το Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο, τη Βιομηχανία/Παραγωγή και τις Μεταφορές & Επικοινωνίες, εκτιμούν ότι θα έχουν αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Μάλιστα, στους δύο τελευταίους τομείς το προσεχές τρίμηνο, αναμένεται επίσης να καταγραφούν οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων των τελευταίων 11 ετών. Έτσι, για τον τομέα Βιομηχανία/Παραγωγή, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για τις Μεταφορές & Επικοινωνίες το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 5% για το ίδιο διάστημα.

Το ενδιαφέρον σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να αυξηθεί, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του διάσημου Αμερικανού επιχειρηματία και «γκουρού» της τεχνολογίας, κ. Bill Gates, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η αγορά εργασίας χρειάζεται ξεκάθαρα ένα ευρύ φάσμα ταλέντων. Το επόμενο διάστημα τα επαγγέλματα που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον θα σχετίζονται με την επιστήμη της Πληροφορικής, αλλά και με τις εξελίξεις στους τομείς της Βιολογίας και της Ενέργειας».

Θέσεις εργασίας σε τρεις ακόμα κλάδους

Το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα, όμως, είναι ευοίωνο για στους υπόλοιπους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε η έρευνα της ManpowerGroup, με εξαίρεση εκείνον της Γεωργίας, όπου οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σταθερές στο 16%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εμφανίζονται μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Την ίδια ώρα οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού αναμένουν υγιή δραστηριότητα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του 21%, ενώ για τις υπηρεσίες στα Χρηματοοικονομικά, στις Ασφάλειες, στην Ακίνητη Περιουσία και στην Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, το ποσοστό ανέρχεται στο 19%.

Οι περιοχές και οιοργανισμοί με τις περισσότερες ευκαιρίες

Τα καλά νέα αφορούν, τόσο όσους αναζητούν εργασία στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές της χώρας αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο με τα ποσοστά να φθάνουν το 22% και το 20% αντίστοιχα. Σε σύγκριση, μάλιστα, με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται ενισχυμένες κατά επτά και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα. Έτσι, οι προθέσεις προσλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα ενισχύονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιώνονται κατά 2% στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.
Τέλος, οι προαναφερθείσες ευκαιρίες απασχόλησης αφορούν, τόσο τις επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από δέκα υπαλλήλους, όσο και εκείνες που έχουν πάνω από 100. Οι συμμετέχοντες εργοδότες στην έρευνα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος του οργανισμού που διευθύνουν: Οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους, οι Μικρές επιχειρήσεις με 10-49 υπαλλήλους, οι Μεσαίες επιχειρήσεις με 50-249 υπαλλήλους και οι Μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 250.

Πιο συγκεκριμένα, τις περισσότερες προσλήψεις κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρουν αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του 34%. Οι εργοδότες των Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων αναφέρουν υγιή σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές που προσεγγίζουν το 24% και 21% αντίστοιχα, ενώ οι προοπτικές για τις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 13%.

Στην κάλυψη αυτών των νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν το προσεχές τρίμηνο από το «άνοιγμα» των επιχειρήσεων στη χώρα μας, μπορούν να βοηθήσουν οι σύμβουλοι της ManpowerGroup. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν μία από αυτές τις αναδυόμενες ευκαιρίες, υποβάλλοντας το βιογραφικό τους στην ιστοσελίδα της διεθνούς εταιρείας παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, η οποία έχει ενεργοποιήσει και τη νέα πλατφόρμα συλλογής CV για θέσεις IT. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να μαθαίνουν πρώτοι τους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στον σύνδεσμο που ακολουθεί εδώ.