FOCUS

Ζανόνε: Το απαγορευμένο νησί των οργίων στην Ιταλία

Ζανόνε: Το απαγορευμένο νησί των οργίων στην Ιταλία
oceaniateam.it

Με γαλαζοπράσινα νερά, μπλε ουρανό και ένα άγριο τοπίο, το Ζανόνε έχει όλα όσα θα περίμενε κανείς από έναν σχεδόν έρημο νησιωτικό ιταλικό προορισμό. Είναι επίσης φημισμένο για κάτι πιο απροσδόκητο: Τα σεξουαλικά όργια των πρώην ιδιοκτητών του.

«Βλέπετε αυτή τη λευκή αποικιακή βίλα ψηλά εκεί;», λέει ο πρώην ψαράς Τζόρτζιο Ανιέλο καθώς δείχνει με ένα τραχύ δάχτυλο μια βίλα ψηλά στα βράχια, με θέα το Τυρρηνικό Πέλαγος. «Αυτό είναι το μέρος όπου ο Μαρκήσιος Κασάτι Στάμπα έκανε τα περίφημα πάρτι του, με σεξουαλικά όργια».

Ο Ανιέλο είναι τακτικός επισκέπτης της Ζανόνε, πηγαίνοντας εκεί τουρίστες με τη βάρκα του, στην πιο άγρια ατόλη του αρχιπελάγους του Ποντίνε, στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Ιταλίας. Εκτός από τη φυσική ομορφιά του νησιού, αυτό που τραβάει εδώ τους τουρίστες σαν μαγνήτης, είναι το σκοτεινό και σέξι παρελθόν του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου επικεντρώνεται γύρω από τον Μαρκήσιο και τη σύζυγό του, Άννα Φαλαρίνο, πρώην ηθοποιό.

«Ήταν ένας αδίστακτος άνθρωπος, ένας ηδονοβλεψίας που του άρεσε να παρακολουθεί και να φωτογραφίζει τη διάσημη σύζυγό του να κάνει σεξ με νεαρούς άντρες», προσθέτει ο Ανιέλο, καθώς πλοηγεί σε ένα λαβύρινθο από κοκκινωπό-κίτρινα βράχια, ψαρόβαρκες και θαλάσσιες αποθήκες. «Στη συνέχεια, μια μέρα βαρέθηκε το τρίο, πυροβόλησε τους δύο εραστές και αυτοκτόνησε».

Όργια σε ρωμαϊκές πισίνες

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, το Ζανόνε ήταν ένα μυστικό θέρετρο που το σεξουαλικά περιπετειώδες ζευγάρι είχε νοικιάσει από το ιταλικό κράτος. «Ο Μαρκήσιος πήγαινε για κυνήγι ενώ η όμορφη γυναίκα του σκότωνε το χρόνο της με άλλου είδους δραστηριότητες», λέει με νόημα ο Ανιέλο. Αυτές, όπως λέει, περιλάμβαναν γυμνό μπάνιο σε αρχαίες ρωμαϊκές πισίνες και -επίσης γυμνό- μπάνιο στην παραλία με άλλους άντρες.

Η απομόνωση του νησιού το έκανε το τέλειο μέρος για να φιλοξενήσει μυθικά πάρτι που θυμίζουν την ταινία «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Και η εξωτική του ατμόσφαιρα ήταν το ιδανικό σκηνικό για τις προκλητικές γυμνές φωτογραφίες της Άννας που τραβούσε ο σύζυγός της.

170404181229 marquisablur super 169

Πηγή: Twitter

Νεκροταφείο μπουκαλιών

Δεκάδες γιοτ έκαναν την εμφάνισή τους κάθε Σαββατοκύριακο, καθώς Δούκες, Βαρόνοι, Κοντέσες, VIPs και δισεκατομμυριούχοι, φίλοι όλοι του ζευγαριού, προσέρχονταν στα πάρτι τους.

Οι επισκέπτες και οι οικοδεσπότες έπιναν πολύ. Κατά τη διάρκεια πρόσφατων εργασιών συντήρησης, σωροί σπασμένων μπουκαλιών και γυάλινων θραυσμάτων βρέθηκαν θαμμένα στο έδαφος από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τις φήμες, η βίλα διαθέτει επίσης ένα κρυφό δωμάτιο από το οποίο μπορούσε κανείς να παρακολουθεί απαρατήρητος τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

Οι κάτοικοι που ζουν στο κοντινό νησί Πόντζα, από όπου αναχωρούν οι βάρκες για τις περιηγήσεις, θυμούνται ακόμα το ζευγάρι. «Όλοι ξέραμε τι συνέβαινε εκεί», λέει ο ξεναγός Ρικάρντι Πέτσι. «Ονομάστηκε το “νησί των σεξουαλικών οργίων”, αλλά κανείς τότε δεν μιλούσε ανοιχτά για το θέμα».

Ca27YdsWcAAQb62

Πηγή: Twitter

Κοινό μυστικό

«Ήταν κοινό μυστικό», προσθέτει. Και μετά, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Τα ερωτικά παιχνίδια τελείωσαν με αιματοχυσία το 1970, όταν η Άννα ερωτεύτηκε έναν από τους πολλούς εραστές της. Σε μια κρίση ζήλειας, ο σύζυγός της σκότωσε το ζευγάρι και έπειτα αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, στη σοφίτα του σπιτιού τους, στη Ρώμη. Οι ιταλικές εφημερίδες έσπευσαν να δημοσιεύσουν τμήματα του μυστικού ημερολογίου του Μαρκησίου, του «πράσινου βελούδινου ημερολογίου» του, στο οποίο κατέγραφε λεπτομερώς τα ερωτικά τρίγωνα της συζύγου του. Τα πιο καυτά ευρήματα, ωστόσο, ήταν οι 1.500 φωτογραφίες -της ίδιας και των εραστών της, που βρέθηκαν κλειδωμένες στα συρτάρια του γραφείου του.

Δεν υπάρχει τίποτα στην Ζανόνε σήμερα, ούτε καν ένα beach bar. Μόνο ένας φάρος και η κατάλευκη βίλα με τις κιονοστοιχίες και το αίθριο με θέα στη θάλασσα, που τώρα χρειάζονται εκτεταμένες εργασίες συντήρησης. Η βίλα χτίστηκε στη δεκαετία του 1930 και πέρασε από τη μια οικογένεια ευγενών στην άλλη. Η ιταλική αριστοκρατία χρησιμοποίησε το νησί ως ιδιωτικό τόπο κυνηγιού, γεμίζοντας το με εκατοντάδες άγρια πρόβατα. Τα πρόβατα, οι μοναδικοί σύγχρονοι κάτοικοι του Ζανόνε, είναι σήμερα προστατευόμενο είδος, στο σπίτι τους στους απόκρημνους, σκοτεινούς βράχους.

il fauno a zannone

Πηγή: Trip Advisor

Από την προσευχή στην αμαρτία

Για τους επισκέπτες, η πεζοπορία ως το σπίτι του Μαρκησίου, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Ζανόνε, είναι σκληρή. Η ίδια η βίλα έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός μεσαιωνικού μοναστηριού, διακοσμημένου με τοιχογραφίες. Λίγο δίπλα βρίσκεται και ένα μικροσκοπικό παρεκκλήσι. Όλο αυτό είναι ένα περίεργο μείγμα του ιερού με το βλάσφημο.

«Η βίλα ήταν παράνομη κατασκευή», λέει ο Πέτσι. «Πώς μπορεί να επιτραπεί να οικοδομήσει κανείς πάνω σε έναν αρχαιολογικό χώρο; Το Ζανόνε ξεκίνησε σαν ένας τόπος διαλογισμού, σιωπής και προσευχής και κατέληξε σε τόπο σκανδάλων». Όταν οι νύχτες της παρακμής του αριστοκρατικού ζευγαριού τελείωσαν, το αρχοντικό έκλεισε και το νησί πέρασε ξανά στο κράτος.

Ιδιωτική παραλία

Τώρα το νησί είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να κολυμπήσουν στα ίδια νερά, στα οποία η Άννα Φαλαρίνο κάποτε απολάμαβανε τους εραστές της. Είναι ένα πολύ όμορφο σημείο. Οι πεσμένοι κορμούς δέντρων, οι φοίνικες και τα πράσινα φύκια το κάνουν να μοιάζει με έναν εξωτικό παράδεισο, ένα νησί στις Σεϋχέλλες.

Στις μέρες μας, οι ομάδες βιολόγων, επιστημόνων και πτηνοτρόφων είναι οι μόνοι που επιτρέπεται - περιστασιακά - να περάσουν τη νύχτα στο νησί, μένοντας σε σκηνές. Όταν ο ήλιος δύει, οι τουρίστες επιστρέφουν στις βάρκες τους και το Ζανόνε ξαναγίνεται ένα απαγορευμένο νησί, μένοντας μόνο με τα μυστικά του.

Πώς να φτάσετε εκεί

Το Ζανόνε είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκες, που ξεκινούν από την κοντική νησίδα Πόντζα. Πρώην ψαράδες μεταφέρουν τους επισκέπτες για ημερήσιες εκδρομές (€ 27/ ανά άτομο) μερικές φορές την εβδομάδα. Το μεσημεριανό γεύμα περιλαμβάνει σνακ και ποτά. Τα πλοία αναχωρούν από το λιμάνι της Πόντζα στις 11 το πρωί και επιστρέφουν στις 5 το απόγευμα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να πάρει από την Cooperativa Barcaioli Ponzesi (+39 0771 809929).

Τα πλοία και τα ταχύπλοα πλοία προς το νησί Πόντζα αναχωρούν καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τα λιμάνια Τερατσίνα και Άντζιο, τα οποία είναι προσβάσιμα με τρένο από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης.

Zannone: Italy's forbidden 'orgy island', Silvia Marchetti, by Silvia Marchetti CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ