FOCUS

To αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος βρίσκεται πλέον στη Νέα Υόρκη

To αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος βρίσκεται πλέον στη Νέα Υόρκη
CNNi

Το αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος του κόσμου, ηλικίας περίπου 386 εκατομμυρίων χρόνων, φαίνεται πως ανακάλυψαν επιστήμονες στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το δάσος βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στην πόλη Κάιρο της Νέας Υόρκης και θεωρείται δυο ή τρία εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερο από τον προκάτοχό του, το δάσος Γκιλμπόα, που επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις έρευνές τους, οι απολιθωμένες ξυλώδεις ρίζες εκτιμάται ότι ήταν κομμάτι ενός γιγάντιου δάσους που ξεπερνούσε τα όρια της Πενσιλβανία, ενώ η ανακάλυψη αυτή δίνει νέα στοιχεία για την εξέλιξη των δέντρων, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά.

Μετά από έρευνες περίπου 10 ετών, επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά μέτρα δάσους, το οποίο φιλοξενούσε τρεις τύπους δένδρων: τα είδη Cladoxylopsids και Archaeopteris και έναν τρίτο τύπο που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

Το δάσος χαρακτηριζόταν από ένα περίπλοκο σύστημα ριζών των δέντρων που θυμίζουν αρκετά τις ρίζες των δέντρων όπως είναι σήμερα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το απολιθωμένο δάσος εξαφανίστηκε εξαιτίας μιας πλημμύρας, καθώς οι ερευνητές βρήκαν απολιθώματα ψαριών στην επιφάνεια του λατομείου.

The world's oldest known fossil forest has been discovered in a quarry in upper New York state, by Kelly Murray

ΔΗΜΟΦΙΛΗ