FOCUS

Γ. Κωνσταντάτος: Πρωτοπόρος ο Δήμος Ελληνικού στην προστασία του Υμηττού

Γ. Κωνσταντάτος: Πρωτοπόρος ο Δήμος Ελληνικού στην προστασία του Υμηττού
Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης

Ο Υμηττός, ένας από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής ταλαιπωρήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές. Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού έχει αναλάβει εδώ και 20 χρόνια την προστασία του και την ανάδειξή του. 

Ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου, μιλά στο CNN Greece για τις πετυχημένες πρακτικές που εφάρμοσε ο ίδιος για την προστασία του τμήματος του Υμηττού που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου του και για την ανάγκη εκπαίδευσης του κόσμου, για να χαίρεται το βουνό και παράλληλα να το προστατεύει.

Ο κ. Κωνσταντάτος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην επένδυση του Ελληνικού και στη σημασία της για την περιοχή καθώς και τα περίφημα γκράφιτι των ηρώων του 1821, που βανδαλίστηκαν από ακραία στοιχεία.

- Κύριε Κωνσταντάτο, ως Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης έχετε την ευθύνη για την προστασία και ανάδειξη ενός τμήματος του Υμηττού και είστε και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασία και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) στον οποίο συμμετέχουν 11 Δήμοι. Τι έχει κάνει ο ΣΠΑΥ αυτά τα 19 χρόνια που υπάρχει για τον Υμηττό;

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος της χώρας μας, με την έννοια ότι ενώνει 11 δήμους που περιβάλλουν τον Υμηττό και η πληθυσμιακή του αναφορά είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Ο Υμηττός μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο βουνό στην Ελλάδα αλλά με 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό στα πόδια του και κατά προέκταση όλη την Αττική, είναι ένα βουνό που έχει ξεχωριστή σημασία και προβολή.

Ο ΣΠΑΥ είναι αυτός που τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια έχει μεριμνήσει για μία σειρά παρεμβάσεων -γιατί δεν διοικεί τον Υμηττό στην ουσία, καθώς υπάρχει το δασαρχείο αλλά και ο κάθε Δήμος έχει την ευθύνη στα διοικητικά του όρια - και συντονίζει πάρα πολλές δράσεις. Από αναδασώσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμό, προμήθειες μηχανημάτων, τα παρατηρητήρια, την πλήρωση των δεξαμενών ακόμα και αυτών που κατεβαίνουν τα ελικόπτερα για να πάρουν νερό, αυτοκίνητα και πυροσβεστικά οχήματα τα οποία έχουμε δώσει, στους εθελοντές και στους Δήμους.

Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται μέσα από τον σύνδεσμο που τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει για πολλούς λόγους. Από πέρυσι όμως που έχουμε αναλάβει εμείς τη διοίκηση του ΣΠΑΥ, έχει ξανά μία εξωστρέφεια, μία σταθερή παρουσία και γίνονται πάρα πολλές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

- Ποιες ενέργειες και δράσεις τρέχει ο Δήμος σας για τον Υμηττό, ποια η ανταπόκριση των δημοτών σας στις πρωτοβουλίες ανάπλασης και ανάδειξης και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες δράσεις τώρα με την πανδημία;

Οι παρεμβάσεις του δήμου μας στον Υμηττό στο προηγούμενο διάστημα, ήταν και ο λόγος που οι συνάδελφοί μου με εξέλεξαν πρόεδρο του ΣΠΑΥ. Το 2014 - 2015 που αναλάβαμε τη δημαρχία Ελληνικού-Αργυρούπολης είχαμε την πολύ μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από το Βύρωνα και έφτασε μέχρι την Αργυρούπολη.

Διαπιστώσαμε τότε ότι δεν υπήρχε οργάνωση στους Δήμους για την περιοχή που διοικητικά τους αναλογεί και ξεκινήσαμε τη δημιουργία του σώματος πυροπροστασίας και δασοφύλαξης.

Φτιάξαμε τα παρατηρητήρια μας στο βουνό, ανατάξαμε τις λίμνες που είχαμε ως σημείο αναφοράς, τοποθετήσαμε 200 υδροβόλα τα οποία βρέχουν το βουνό στην αντιπυρική περίοδο, αγοράσαμε δικό μας πυροσβεστικό όχημα, τοποθετήσαμε κάμερες ανίχνευσης που ελέγχουν και επιτηρούν το βουνό, 24 ώρες το 24ωρο, με αποτέλεσμα η περιοχή του Υμηττού στην Αργυρούπολη να μην έχει αντιμετωπίσει 5 χρόνια μετά ούτε ένα μικρό περιστατικό πυρκαγιάς. Να μην έχει πάει η πυροσβεστική ούτε μία φορά για ένα, ας πούμε, τυχαίο γεγονός.

Με λίγα λόγια, ακολουθήσαμε πολύ επιθετική πολιτική και βασιστήκαμε στον ανθρώπινο παράγοντα με 200 εθελοντές που έχουν γραφτεί στη λίστα εθελοντών από τότε μέχρι σήμερα.

Η πανδημία, βέβαια, μας έχει δυσκολέψει λίγο θα πρέπει να ομολογήσουμε, γιατί το βουνό έγινε ένας πόλος έλξης για πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος, εν μέρει, έχει παρεξηγήσει λίγο το θέμα της αναψυχής.

Το βουνό δεν είναι πίστα για να παίρνουμε τα τζιπ και να κάνουμε τις βόλτες μας. Προσπαθούμε να τους εκπαιδεύσουμε και να τους μάθουμε να αφήνουν το αυτοκίνητο στην είσοδο και να ανεβαίνουν με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Θέλουμε να βλέπουμε κόσμο στο βουνό, θέλουμε να βλέπουμε οικογένειες, θέλουμε ο κόσμος να απολαμβάνει το βουνό αλλά όχι σε βάρος της φύσης

- Στο Δήμο σας πρόκειται να γίνει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα και μιλάω φυσικά για το χώρο του πρώην αεροδρομίου. Ωστόσο η επένδυση έχει καθυστερήσει. Σε τι φάση βρίσκεται, πότε θα μπουν επιτέλους αυτές οι μπουλντόζες που έλεγαν κάποια κυβερνητικά στελέχη και τι θα αποκομίσει ο Δήμος σας από ένα τέτοιο έργο;

Να ξεκινήσω από το τελευταίο που με ρωτάτε. Οι τιμές των ακινήτων στο Ελληνικό έχουν εκτοξευτεί με την προσδοκία να ξεκινήσει το έργο. Ήδη μπορώ να σας πω ότι το κάτω Ελληνικό, μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή και η πιο ακριβή περιοχή στην Ελλάδα , αν βρεις διαμέρισμα ή οικόπεδο να πωλείται.

Όσον αφορά το έργο, νομίζω ότι έχει τελειώσει η προκαταρκτική διαδικασία, Ήδη ο επενδυτής έχει ανοίξει σε κεντρικό δρόμο του δήμου μας τα γραφεία του και ετοιμάζεται, Και νομίζω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες διαδικασίες θα έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις του δημοσίου και τώρα επενδυτών ο ένας προς τον άλλον και θα ξεκινήσει το έργο.

Για εμάς αυτό θα είναι στην ουσία μία επέκταση της πόλης του Ελληνικού. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα τέτοιο έργο για το Ελληνικό το οποίο ναι μεν είναι στη Νότιο Αθήνα αλλά μέχρι τώρα ήταν ο φτωχός συγγενής της νότιας Αθήνας λόγω του αεροδρομίου καθώς δεν έχουμε ξενοδοχεία, δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την παραλία μας, η επένδυση αυτή, με τον ιδιωτικό τομέα που θα έρθει, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα, τη μαρίνα και όλα τα συναφή, σημαίνει μία κατακόρυφη αύξηση του πλούτου για το δήμο μας και την κοινωνία μας.

Προσωπικά δεν σας κρύβω ότι έχω ένα μεγάλο όραμα, να μπορέσω να συνδέσω την παραλία, το πάρκο του Ελληνικού και τον Υμηττό σε μία διαδρομή 5 χιλιομέτρων που θα συνδέει και το μετρό της Αργυρούπολης. Αλλάζει η περιοχή, το εμπορικό κέντρο μεταφέρεται νομίζω στο Ελληνικό και αυτό μας κάνει πάρα πολύ αισιόδοξους έχοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις μας και βάζοντας τις κόκκινες γραμμές μας.

- Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος σας ήρθε ξανά στην επικαιρότητα για τα περίφημα γκράφιτι των ηρώων του 1821. Τα γκράφιτι βανδαλίστηκαν και δεχθήκατε και σκληρή κριτική από πολίτες, στα κοινωνικά δίκτυα, για την επιλογή του street artist. Πως το σχολιάζετε;

Στο Πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, είπαμε να διοργανώσουμε κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις που λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούν δυστυχώς αυτή τη στιγμή να έχουν μαζικό χαρακτήρα.

Είπαμε λοιπόν να ζωγραφίσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης, ένα από αυτά και στο τείχος των ηρώων όπως το αποκαλέσαμε, ζωγραφιές με τους ήρωες του 1821 με έναν μοντέρνο τρόπο, με το γκράφιτι συγκεκριμένα, για να προσελκύσουμε και τη νεολαία.

Εμείς δεν ζητάμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων από οποιονδήποτε καλλιτέχνη προσφέρεται να μας βοηθήσει.

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει κάνει και άλλα έργα όπως στο Φάληρο τον Καραϊσκάκη και την Αγία Σοφία, και ήρθε το παιδί, του δώσαμε τα χρώματα, τα ζωγράφισε και το έργο μας άφησε πραγματικά εντυπωσιασμένους.

Δέχτηκα χιλιάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα από όλη την Ελλάδα για την πρωτοβουλία αυτή και πάρα πολλοί δημότες μας πήγανε στο τείχος να φωτογραφηθούν μαζί με τα παιδιά τους με μεγάλη συγκίνηση.

Υπήρξε και μία ακραία ομάδα αναρχομπαχαλάκηδων η οποία αντέδρασε προσάπτοντας στον καλλιτέχνη ότι είναι φασίστας, νεοναζί και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, αποδίδοντάς του έργα για τα οποία, βγήκε και δήλωσε ευθέως ότι δεν είναι δικά του.
Από κει και πέρα προσωπικά εγώ δεν έχω να δηλώσω τίποτα παραπάνω.

Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά εγώ δεν θα πάρω υπόψη μου τη μικρή μειοψηφία που αντέδρασε γιατί την ενοχλεί το θέμα ελληνική επανάσταση.

Κρατάω ότι αυτό το παιδί ζωγραφίζει εθνικά θέματα πατριωτικά και αυτό αναδεικνύω. Και προχθές πάλι ήρθανε από το Χαϊδάρι και από το Χολαργό δύο περιθωριακοί για να βανδαλίσουν τα γκράφιτι, τους έπιασε η ασφάλεια και πήγανε αυτόφωρο. Κάθε φορά που θα έρχονται για να βεβηλώνουν το έργο θα τους συλλαμβάνουμε.

Δεν θα επικρατήσει η αναρχία και η φασιστοειδής αντίληψη ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι νεοναζί. Νεοναζί είναι αυτοί και οι πρακτικές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ