FOCUS

Επιστημονική μελέτη: Το ένα τρίτο των ασθενών της Covid-19 υποφέρουν από «εγκεφαλική νόσο»

Επιστημονική μελέτη: Το ένα τρίτο των ασθενών της Covid-19 υποφέρουν από «εγκεφαλική νόσο»
NIAID/NIH via AP

Ένας στους τρεις ανθρώπους που μολύνθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν μακροχρόνια συμπτώματα ψυχικής υγείας ή νευρολογικά θέματα, έδειξε νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 34% των ασθενών που ανέρρωσαν σε διάστημα έξι μηνών από τη μόλυνσή τους έλαβε και μια διάγνωση για κάποιο νευρολογικό ή ψυχολογικό πρόβλημα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry.

H πιο συνηθισμένη διάγνωση, που εντοπίστηκε στο 17% των ασθενών ήταν η αγχώδης διαταραχή, ενώ το 14% εμφάνισε διαταραχές διάθεσης.

Παρότι οι νευρολογικές επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές σε νοσηλευόμενους ασθενείς, μπορούν ακόμη να εντοπιστούν σε πρώην ασθενείς που νόσησαν ελαφρύτερα.

«Το ποσοστό αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με το πόσο σοβαρά πέρασε κάποιος την Covid-19. Αν λάβουμε υπόψη μας τους νοσηλεθέντες, το ποσοστό αυξάνεται κατά 39%», λέει ο Maxime Taquet, ψυχίατρος και ένας από τους συντάκτες της νέας μελέτης.

Τα αποτελέσματα φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα υγείας πρέπει να συνεχίζει να βοηθά τους πρώην ασθενείς του κορωνοϊού, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι εγκεφαλικές παθήσεις και οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι πιο συνηθισμένες μετά την Covid-19 παρά μετά από μία γρίπη ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη. Πλέον χρειάζεται να δούμε τι συμβαίνει μετά τους έξι μήνες», προσθέτει ο Taquet.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη στο είδος της καθώς μελέτησε τα δεδομένα 236.000 ασθενών, κυρίως στις ΗΠΑ. Οι μελετητές σύγκριναν τα δεδομένα τους με εκείνα όσων πέρασαν την ίδια περίοδο άλλες μολυσματικές ασθένειες: η πιθανότητα εμφάνισης νευρολογικής ή ψυχιατρικής ασθένειας σε σχέση με όσους νόσησαν από γρίπη είναι αυξημένη κατά 44%.

Επιπλέον, ένας στους 50 ασθενείς Covid-19 είχαν ισχαιμικό επεισόδιο, δηλαδή μία θρόμβωση του αίματος που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, η Covid-19 δεν αύξησε απαραίτητα τον κίνδυνο για όλο το φάσμα των νευρολογικών ασθενειών. «Δύο σημαντικά αρνητικά ευρήματα σχετίζονται με τον πάρκινσον και το σύνδρομο Guillain-Barré», λέει ο Taquet. «Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι νευρολογικές καταστάσεις που γνωρίζουμε ότι μερικές φορές σχετίζονται με ιογενή λοίμωξη. Δεν διαπιστώσαμε ότι ήταν πιο συχνές μετά το Covid-19 και μετά τις λοιπές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που εξετάσαμε».

Οι ερευνητές πάντως τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας ώστε να πέσει φως στο πώς, ακριβώς, η Covid-19 επιδρά στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

A third of Covid-19 survivors suffer 'brain disease,' study shows, by Ryan Prior, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ