FOCUS

Γιατί οι πολιτικοί λατρεύουν να αποκαλύπτουν το στέρνο τους;

Γιατί οι πολιτικοί λατρεύουν να αποκαλύπτουν το στέρνο τους;
Μια «ανθρώπινη» στιγμή του Εμάνουελ Μακρόν αποκάλυψε το δασύτριχο στέρνο του - και όχι μόνο αυτό Instagram

Μία… χαλαρή στιγμή του προέδρου και ξανά υποψήφιου για τη γαλλική προεδρία Εμάνουελ Μακρόν, όπου με ξεκούμπωτο πουκάμισο και φανερά ευδιάθετος απολαμβάνει μια στιγμή ανάπαυλας στον καναπέ του προεδρικού του γραφείου, έχει γίνει τις τελευταίες ώρες viral, πυροδοτώντας αμέτρητα memes και ποικίλα σχόλια στον κόσμο των social media, που τρελαίνεται για τέτοια «αυθόρμητα» ενσταντανέ.

Η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, μαζί με άλλες, από την επίσημη φωτογράφο του, Soazig de la Moissonnière, στο λογαριασμό της στο Instagram ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια του επιτελείου του προέδρου να προσελκύσει τους νεότερους ψηφοφόρους.

Υπενθύμισε όμως και την «αδυναμία» των πολιτικών να επιδεικνύουν το -δασύτριχο ή μη- στέρνο τους με κάθε ευκαιρία.

Η ευκαιρία του εμβολιασμού

Η εκστρατεία εμβολιασμού αποδείχθηκε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους πολιτικούς να... βγάλουν το πουκάμισό τους.

Κάποιοι μάλιστα εμφανίστηκαν τόσο άνετοι με τον φακό που δεν δίστασαν να εμφανιστούν ημίγυμνοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν φάνηκε να δυσκολεύτηκε να ξεκουμπώσει το πουκάμισο, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πήγε ένα βήμα παραπάνω βγάζοντας εντελώς το πουκάμισό του.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα του εμβολιασμού, στις 18 Ιανουαρίου 2021Yannis Kolesidis/Pool via AP

Αυτά, σε ανώτερο επίπεδο. Γιατί σε επίπεδο βουλευτών τα στέρνα που συγκέντρωσαν τα κλικ ήταν ακόμη περισσότερα: στη Βρετανία αποδείχθηκε ότι είναι πιο εύκολο για έναν συντηρητικό βουλευτή να δείξει το στήθος του παρά για έναν εργατικό.

Οι συντηρητικοί βουλευτές Μπρένταν Κλαρκ- Σμιθ και Τζόνι Μέρσερ εμβολιάστηκαν ευχαρίστως μπροστά τις κάμερες επιδεικνύοντας το τριχωτό στέρνο τους.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν κατά τον εμβολιασμό του τον Φεβρουάριο του 2021Thomas Samson / Pool via AP

Αντίστοιχα εκδηλωτικοί αποδείχθηκαν και κάποιοι Γάλλοι βουλευτές. Ένας από αυτούς, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος μοιάζει να πιάστηκε εξ απήνης.

Ο πρώτος διδάξας

Μήπως υπάρχει κάποιος κρυφός πολιτικός συμβολισμός; Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι περιβόητος για τη διαχρονική διάθεσή του να δείχνει το αποτριχωμένο στήθος του, συνήθως πλάι σε ένα άλογο ή σε έναν τίγρη, δίπλα στο ποτάμι ή αλλού.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δυσκολεύεται καθόλου να επιδεικνύει το αποτριχωμένο στέρνο τουAP Photo/ RIA Novosti, Dmitry Astakhov, Presidential Press Service

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ευρωσκεπτικιστής σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, πόζαρε ημίγυμνος στο κρεβάτι του, αψηφώντας την όχι ιδανική του φόρμα και δείχνοντας εξαιρετικά υπερήφανος για αυτήν.

Ο Δρ Luke Cooper, συγγραφέας ενός βιβλίου για την ευρωπαϊκή δεξιά, με τίτλο Authoritarian Contagion, λέει:

«Το ερώτημα είναι γιατί αυτοί οι ηγέτες βρίσκουν συχνά αυτήν την πολύ αρρενωπή σεξουαλική εκπροσώπηση χρήσιμη πολιτικά. Η καλύτερη απάντηση που έχω ακούσει είναι ότι η αρρενωπότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την εξουσία πάνω στις γυναίκες, αλλά και με το να μεταδίδεις τη δύναμή σου στους άλλους άντρες».

zelenski_emvolio.jpg
O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν δίστασε όχι μόνο να βγάλει εντελώς το πουκάμισό του, αλλά και να αντικρίσει κατάματα τη βελόνα

Αξίζει πάντως να σχολιαστεί ότι ο Πούτιν εμβολιάστηκε χωρίς την παρουσία φωτογράφων ενώ ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν ήταν ντυμένος με ένα λευκό μπλουζάκι, το οποίο αποκάλυψε μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι του ώμου.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία, φυσικά, έχει πιο σημαντικά πράγματα να ανησυχεί, όπως το αν ο εμβολιασμός θα μπορούσε να μετατρέψει τους ανθρώπους σε κροκόδειλους.

Πώς αποτιμά το εκλογικό κοινό στην παρρησία των ηγετών τους όσον αφορά στην αποκάλυψη του στέρνου τους;

Στην περίπτωση του Εμάνουελ Μακρόν αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, την ερχόμενη Κυριακή.

Μέχρι τότε το twitter έχει γεμίσει με ευφάνταστα memes που θα τον συντροφεύουν τουλάχιστον μέχρι την κάλπη. Ελπίζοντας ότι ο επικρατών, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, «βασιλιάς» δεν θα είναι... γυμνός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ