FOCUS

Νεπάλ: Η ανεπανάληπτη φύση των Ιμαλαΐων και τα απόκοσμα Βουδιστικά μοναστήρια (vid)

Νεπάλ: Η ανεπανάληπτη φύση των Ιμαλαΐων και τα απόκοσμα Βουδιστικά μοναστήρια (vid)
Ryan Flett Media

Στο Νεπάλ δεν θα ταξιδέψεις μόνο για να δεις την ανεπανάληπτη φύση των Ιμαλαΐων αλλά και ένα πλήθος Βουδιστικών μοναστηριών που αναδύονται μέσα από τα σύννεφα του μυρωμένου λιβανιού και το φως των κεριών, στην κοιλάδα του Κατμαντού. 

Εκεί βρέθηκε για έξι εβδομάδες ο κινηματογραφιστής Ryan Flett ο οποίος μίλησε στο CNN Greece και αφηγείται τις εμπειρίες που είχε από το ταξίδι του.

Στο δίλεπτο βίντεο, τα περισσότερα από τα πλάνα είναι από το Annapurna Circuit (*). «Τράβηξα και ορισμένα πλάνα από το μοναστήρι Kopan, το Kathmandu και την παλιά πρωτεύουσα της χώρας το Bhaktapur όπου αρχαίοι ναοί σώζονται ακόμα και σήμερα», μας είπε.

«Ήταν πολύ εύκολο να μπω στη χώρα. Αφού προσγειώθηκε το αεροπλάνο χρειάστηκα μόλις τριάντα λεπτά για να πάρω visa. Το ταξίδι στο Νεπάλ είναι πολύ εύκολο καθώς οι περισσότεροι ντόπιοι μιλούν Αγγλικά και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Η χώρα διαθέτει πολλά λεωφορεία που ταξιδεύουν στις μεγαλύτερες πόλεις».

CaptureK

Στα πλάνα του βίντεο υπάρχουν μοναχοί από την Μονή Kopan. «Βρέθηκα εκεί για να κάνω εισαγωγή στον Βουδισμό και ασκήθηκα στο διαλογισμό. Έμαθα και ορισμένες Βουδιστικές πρακτικές και συμμετείχα σε περίοδο σιωπής με περισσότερα από 100 άτομα. Τα πλάνα από το βίντεο είναι κατά τη διάρκεια μιας τελετής που μας επιτρεπόταν να βρισκόμαστε εκεί».

Γιατί επιλέξατε να πάτε στο Νεπάλ ρωτάω: «Το Έβερεστ και τα Ιμαλάια με συνάρπαζαν από όταν ήμουν παιδί. Πάντα μου άρεσαν τα βουνά και πιστέψτε με δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το Νεπάλ για να ταξίδι αν αγαπάς τα βουνά» και προσθέτει: «Ήδη έχω προγραμματίσει να επισκεφτώ ξανά την περιοχή και να κάνω πεζοπορία».

Ο Flett κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πήγε και στην πρωτεύσα της χώρας, το Kathmandu η οποία μαζί με το Bhaktapur, αποτελούν τις δυο βασιλικές πόλεις της κοιλάδας Kathmandu. Oι δύο πόλεις απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Στο Kathmandu βρίσκεις κτήρια που μετρούν περισσότερους από 7 αιώνες ζωής. Συνολικά υπάρχουν πενήντα εντυπωσιακά θρησκευτικά μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO. Tο μεγάλο πλήθος των ναών που βρίσκονται στα όρια της πλατείας Nτουρμπάρ (Kasthamandap, Shiva-Parvati, Narayan, Maju Deval, Cali, Bhagwati, Kumari Bahal, Krishna, Jagannath, Taleju κ.ά.), μαρτυρούν πως η θρησκεία αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Nεπαλέζων.

H Bhaktapur, που σημαίνει «Πόλη των Πιστών», είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην κοιλάδα και η πιο καλοδιατηρημένη της χώρας. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον βασιλιά Ananda Malla, αρχικά ως σταθμός εμπορικών συναλλαγών πάνω στον δρόμο που συνέδεε την Iνδία με το Θιβέτ, για να γίνει κατόπιν και πρωτεύουσα του Nεπάλ.

H πόλη είναι ένα υπαίθριο μουσείο τέχνης και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Σημείο αναφοράς είναι η πλατεία Bhaktapur Durbar Square με τα αξεπέραστα μνημεία της - την Εθνική Πινακοθήκη και το Παλάτι των 55 παραθύρων με τη Χρυσή Πύλη. Ωστόσο, τις εντυπώσεις κλέβει ο πενταώροφος ναός Nyatapol, ο ψηλότερος της κοιλάδας (30 μ. ύψος).

Ο Flett έμεινε συνολικά έξι εβδομάδες στο Νεπάλ και επιστρέφοντας χρειάστηκε δυο εβδομάδες για την επεξεργασία και το μοντάζ του βίντεο.

(*) Annapurna Circuit: Είναι ένας αρχαίος εμπορικός δρόμος που σήμερα αποτελεί την πιο όμορφη διαδρομή του κόσμου για τους απανταχού trekkers. Η διαδρομή άνοιξε για το κοινό το 1977. Το συνολικό της μήκος αγγίζει τα 235 χλμ. Καθόλο το μήκος της διαδρομής φθηνά ξενοδοχεία θα φροντίσουν για τη διαμονή σας.

Nepal from Ryan Flett Media on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ