ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θρήνος για τα θύματα από τις σφαίρες 15χρονου μαθητή στο σχολείο του Μίσιγκαν

ΗΠΑ: Θρήνος για τα θύματα από τις σφαίρες 15χρονου μαθητή στο σχολείο του Μίσιγκαν
Αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης AP Photo/Paul Sancya

Βυθισμένοι στο πένθος είναι οι συγγενείς και οι συμμαθητές των παιδιών που έπεσαν νεκρά από τα πυρά 15χρονου σε σχολείο του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Όξφορντ, την ώρα που γίνεται γνωστό πως ο μαθητής που έσπειρε το θάνατο χρησιμοποίησε το ημιαυτόματο όπλο που είχε αγοράσει ο πατέρας του λίγες ημέρες νωρίτερα.

Τραγικό θάνατο από τα πυρά του βρήκαν χθες τρεις μαθητές -δύο κορίτσια ηλικίας 14 και 17 ετών, καθώς και ένα αγόρι 16 ετών, ενώ σήμερα, Τετάρτη, υπέκυψε στα τραύματά του και τέταρτος μαθητής ηλικίας 17 ετών. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και δύο κορίτσια, ηλικίας 14 και 17 ετών, το ένα εκ των οποίων έχει διασωληνωθεί.

Ο σερίφης της Κομητείας Όκλαντ, Μάικλ Μπουσάρ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κάποιες ώρες μετά το μακελειό στο Λύκειο Όξφορντ ότι οι ερευνητές της αστυνομίας δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τι μπορεί να προκάλεσε αυτήν την «ανείπωτη και ασυγχώρητη» πράξη βίας.

Ο ύποπτος, μαθητής της Β' Λυκείου, ο οποίος αφοπλίστηκε και συνελήφθη από βοηθούς του σερίφη μερικά λεπτά αφότου άρχισε να πυροβολεί, αρνήθηκε να μιλήσει στην αστυνομία μετά τον διορισμό δικηγόρου από τους γονείς του, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στις αρχές να ανακρίνουν τον γιο τους.

«Ο άνθρωπος που γνωρίζει τα περισσότερα για το κίνητρο δεν μιλάει» ανέφερε ο Μάικλ Μπουσάρ.

Ο σερίφης σημείωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν ο συλληφθείς μαθητής είχε προηγουμένως προβλήματα με την αστυνομία και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι υπήρχαν ζητήματα πειθαρχίας ή προβλήματα μαζί του στο σχολείο».

Περίπου στη μία το μεσημέρι της Τρίτης, τοπική ώρα, στο Λύκειο Όξφορντ του Μίσιγκαν, το οποίο βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια του Ντιτρόιτ, τρομοκρατημένοι μαθητές και καθηγητές που είχαν κρυφτεί μέσα στο σχολείο κατέκλυσαν το κέντρο επειγόντων της κομητείας με περισσότερες από 100 κλήσεις για βοήθεια αφότου άρχισαν οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Μπουσάρ εξήρε την άμεση κινητοποίηση των βοηθών του, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έφτασαν στο σημείο εντός λίγων λεπτών και κατευθύνθηκαν απευθείας προς το μέρος από το οποίο ακούγονταν οι πυροβολισμοί, αποτρέποντας ένα πολύ μεγαλύτερο λουτρό αίματος.

Ήρθαν αντιμέτωποι με τον νεαρό ύποπτο, ο οποίος προχωρούσε προς το μέρος τους σε έναν διάδρομο με γεμάτο όπλο, προτού αυτός σηκώσει τα χέρια του και τα βάλει πίσω από το κεφάλι και παραδοθεί, σύμφωνα με τον σερίφη.

Η ακριβής σειρά των γεγονότων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης παραμένει ασαφής, αλλά η αστυνομία πιστεύει ότι το αγόρι έφερε το όπλο στο σχολείο έχοντάς το μέσα στο σακίδιό του. «Η μόνη πληροφορία που έχω είναι ότι βγήκε από τις τουαλέτες με ένα όπλο και δεν ξέρω που είχε πάει πρώτα» ανέφερε ο σερίφης.

Η αστυνομία θα παραδώσει στο τέλος της έρευνάς της τα στοιχεία στην εισαγγελία, η οποία θα αποφασίσει τι κατηγορίες θα απαγγείλει στον δράστη και αν θα δικαστεί ως ενήλικος ή ανήλικος, κατά τον ίδιο.

Κρατείται σε ειδικό κελί

Προς το παρόν ο 15χρονος ύποπτος, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε από τις αρχές επειδή είναι ανήλικος, κρατείται σε ειδικό κελί όπου επιτηρείται για την αποφυγή ενδεχόμενης αυτοκτονίας, δήλωσε παράλληλα ο αξιωματούχος της Κομητείας Όουκλαντ Ντέιβιντ Κούλτερ.

Ο βοηθός σερίφη, Μάικλ Μακάμπι, διευκρίνισε παράλληλα ότι ο 15χρονος πυροβόλησε 15 με 20 φορές με το ημιαυτόματο πιστόλι ενώ το περιστατικό διήρκεσε όχι περισσότερο από 5 λεπτά.

Το αγόρι ήταν οπλισμένο με ένα ημιαυτόματο πιστόλι, το οποίο είχε αγοράσει ο πατέρας του στις 26 Νοεμβρίου, μαζί με τρεις γεμιστήρες 15 σφαιρών, συμπλήρωσε ο Μπουσάρ, προσθέτοντας ότι ο 15χρονος «πυροβολούσε» προφανώς με το όπλο πριν από την χθεσινή επίθεση και είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες από το όπλο και έναν στόχο που χρησιμοποιούσε.

«Αμερικανικό πρόβλημα»

«Οι σκέψεις μου στρέφονται στις οικογένειες που ζουν αυτόν τον αφόρητο πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε επαγγελματικό λύκειο της Μινεσότα.

Το πιο πρόσφατο από μια μακρά σειρά αιματηρών επεισοδίων με πυρά σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία αναμένεται για άλλη μια φορά να πυροδοτήσει συζητήσεις για τον έλεγχο των όπλων και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς πολλές πολιτείες επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα, ενώ οι διαταραχές ψυχικής υγείας συχνά δεν αντιμετωπίζονται.

«Πρόκειται αποκλειστικά για ένα αμερικανικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Οουίτμερ, η οποία έσπευσε στον τόπο του εγκλήματος και εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους μαζί με τον βοηθό σερίφη Μακάμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ