ΚΟΣΜΟΣ

Τόνγκα: Η ζωή μας είναι εδώ, λένε οι κάτοικοι - Δορυφορικές εικόνες της καταστροφής

Τόνγκα: Η ζωή μας είναι εδώ, λένε οι κάτοικοι - Δορυφορικές εικόνες της καταστροφής
Δορυφορική απεικόνιση της καταστροφής στο νησί Νομούκα στο αρχιπέλαγος Τόνγκα μετά την ηφαιστειακή έκρηξη Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Οι κάτοικοι των νησιών Τόνγκα είναι αποφασισμένοι να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Οι φυσικές αυτές καταστροφές επηρέασαν περισσότερο από το 80% των περίπου 100.000 κατοίκων του αρχιπελάγους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η δημοσιογράφος από την Τόνγκα, Μάριαν Κούπου, δήλωσε ότι η πλειονότητα του πληθυσμού σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα του και ήδη έχει ξεκινήσει να επισκευάζει τις ζημιές.

«Θέλουμε να μείνουμε εδώ, στη χώρα μας, διότι αυτό αποτελεί την ταυτότητά μας ως κατοίκους της Τόνγκα. Θέλουμε να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας, να ενωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε η Κούπου.

Οι πηγές του πόσιμου νερού ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από την ηφαιστειακή τέφρα ή από το θαλασσινό νερό λόγω του τσουνάμι, ενώ οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον δύο χωριά έχουν ισοπεδωθεί στο μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού.

Η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φτάνει την Πέμπτη στην Τόνγκα, αφού καθαρίστηκε από την ηφαιστειακή τέφρα ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την έκρηξη εκτοξεύθηκε περίπου ένα κυβικό χιλιόμετρο υλικών, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι θα παραμείνει ενεργό «για εβδομάδες ή και μήνες».

«Οι κάτοικοι της Τόνγκα θα έχουν ανάγκη σημαντική στήριξη για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή αυτού του εύρους», υπογράμμισε η Σιόν Χουφάνγκα αρμόδια για τον συντονισμό της βοήθειας του ΟΗΕ προς τη χώρα. «Εξακολουθούν να είναι σοκαρισμένοι από το μέγεθος των ζημιών» επισήμανε.

Το αρχιπέλαγος Τόνγκα είναι η τρίτη πιο ευάλωτη χώρα παγκοσμίως στις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους. Όμως παρά τις απειλές αυτές, η δημοσιογράφος δήλωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας επιθυμούν να παραμείνουν εκεί.

«Είναι αυτό το αίσθημα την περηφάνιας που υπάρχει εδώ, δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα όπου γεννηθήκαμε και όπου μεγαλώσαμε», εξήγησε.

Κάτοικος του νησιού Ατάρα, το οποίο ισοπεδώθηκε από το τσουνάμι, είπε στη δημοσιογράφο ότι θέλει να γυρίσει στο σπίτι του. «Εξήγησε ότι επιθυμεί να επιστρέψει διότι εκεί είναι θαμμένοι οι γονείς του, εκεί γεννήθηκε και εκεί βρίσκεται η ζωή του», σημείωσε η Κούπου. «Θα ήθελε η κυβέρνηση, ή κάποιος, να βοηθήσει να ανοικοδομηθεί το μικρό νησί του ώστε να μπορέσει να επιστρέψει» επισήμανε η δημοσιογράφος.

Ακολουθούν δορυφορικές εικόνες των νησιών του αρχιπελάγους πριν και μετά την καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ