ΚΟΣΜΟΣ

«Βιασμός της Δημοκρατίας η αλλαγή Συντάγματος» διαμηνύει η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ

«Βιασμός της Δημοκρατίας η αλλαγή Συντάγματος» διαμηνύει η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ
REUTERS/Ognen Teofilovski

O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε δηλώσεις του έξω από τη βουλή των Σκοπίων όπου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία κατά της συνταγματικής αναθεώρησης βάσει των όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική διαδικασία ως «επαίσχυντη».

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

«Σήμερα είναι η τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας, στην οποία εξωθήθηκε η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

«Η αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος επιτυγχάνεται, όχι με δημοκρατικό τρόπο, αλλά μέσω βιασμού των διαδικασιών και μέσω απειλών στους βουλευτές και στα κοντινά τους πρόσωπα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του VMRO.

«Το VMRO-DPMNE και ο Συνασπισμός "Για Καλύτερη “Μακεδονία” δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία και στην σημερινή συνεδρίαση. Ως πολιτικό κόμμα δεν θα νομιμοποιήσουμε την αλλαγή του Συντάγματος, επειδή αυτές οι αλλαγές δεν έχουν την νομιμοποίηση από τους πολίτες. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι είναι επιζήμιες, αφήνουν μόνιμο σημάδι στη “μακεδονική” εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως την θεσμική», συμπλήρωσε.

«Στο δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ δεν έλαβε υποστήριξη για αλλαγή του Συντάγματος και του ονόματος, αλλά το κάνει με εγκληματικό τρόπο, με χρήση των δικαστικών και εισαγγελικών μηχανισμών, προκειμένου να απειλήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν. Μένει γραμμένο ότι το όνομα δεν το αλλάζουν οι πολίτες, αλλά 80 βουλευτές που εξασφαλίστηκαν μέσω απειλών», τόνισε ο κ. Μίτσκοσκι.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι μέρος των βουλευτών ψηφίζουν υπό απειλή και όχι με βάση την βούληση και τις πεποιθήσεις τους:

«Ξέρω τώρα ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα το αρνηθούν αυτό, αλλά όλοι εδώ, και εσείς τα ΜΜΕ, η ευρύτερη κοινή γνώμη γνωρίζετε για τα παρασκηνιακά παιχνίδια, τις απειλές, τα παζαρέματα και τις πιέσεις που διαδραματίστηκαν δημόσια. Τι άλλο σήμαινε η επιλεκτική διαδικασία συμφιλίωσης του Ζόραν Ζάεφ, οι επιλεκτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι προφυλακίσεις και όλα αυτά; Σε αυτό είμαστε μάρτυρες εδώ και ένα χρόνο και η τελική πράξη αρχίζει με την σημερινή συνεδρίαση».

«Και ρωτώ ξεκάθαρα και ηχηρά» επέμεινε: «Είναι αυτό ευρωπαϊκές αξίες; Την απάντηση την ξέρουμε όλοι: δεν είναι. Όλοι όσοι έχουν την αυταπάτη πως με αυτόν τον τρόπο θα φτάσουμε στην ευρωπαϊκή “Μακεδονία” κάνουν λάθος. Έτσι απομακρυνόμαστε, επειδή η Ευρώπη είναι πριν απ’ όλα αξίες, αρχές που η κυβερνητική πλειοψηφία παραβιάζει καθημερινά. Γινόμαστε διχασμένη κοινωνία», επεσήμανε ο Μίτσκοσκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ