ΚΟΣΜΟΣ

Εξελίξεις στη Λιβύη: «Πράσινο φως» για ανάπτυξη στρατού από την Αίγυπτο

Εξελίξεις στη Λιβύη: «Πράσινο φως» για ανάπτυξη στρατού από την Αίγυπτο
AP Photo

Την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη ανακοίνωσε η Αίγυπτος, λίγο μετά τη τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Αμεριικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για το λιβυκό ζήτημα, κατά την οποία συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός.

Σίσι και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικώς καθώς το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ξεκίνησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, στην οποία αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» - σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη.

Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Η αιγυπτιακή βουλή διόρθωσε μια προηγούμενη ανακοίνωση που αναφερόταν σε ένα «αραβικό», και όχι ένα «δυτικό» μέτωπο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το καταριανό υπουργείο.

Η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη Λιβύη και για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, της οποίας οι μαχητές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην κεντρική πόλη Σύρτη με την ελπίδα να την ανακτήσουν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Σύρτη αποτελεί πύλη προς τα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου που κατέχει ο LNA και ο Σίσι τον περασμένο μήνα κήρυξε το μέτωπο της Σύρτης κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο, η οποία στηρίζει τον Χαφτάρ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Η τουρκική υποστήριξη προς τις δυνάμεις της Τρίπολης ανάγκασε τον LNA να εγκαταλείψει την 14μηνη επίθεσή του στην λιβυκή πρωτεύουσα, μια οπισθοχώρηση στο σχέδιο Χάφταρ για βίαιη ενοποίηση της χώρας.

Μια μεγάλη κλιμάκωση στη Λιβύη ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των ξένων δυνάμεων που στέλνουν όπλα και μαχητές κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα, Δευτέρα να σταματήσει αμέσως η παροχή υποστήριξης στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, μετά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης.

«Είναι αναγκαίο να διακοπεί αμέσως κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη προς τον πραξικοπηματία Χάφταρ ο οποίος εμποδίζει την αποκατάσταση της ειρήνης, της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», δήλωσε ο Ακάρ.

«Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ο πραξικοπηματίας Χάφταρ», επέμεινε, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης Φάτχι Μπατσάγα και τον υπουργό Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά αναφορικά με την Λιβύη, με σκοπό τη διασφάλιση μιας βιώσιμης σταθερότητας στην χώρα.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έδωσε σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες για την επιβολή πιθανών κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Όπως διευκρίνισε, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια σε «όλες τις εταιρείες, πρόσωπα και οντότητες» που εμπλέκονται στην παράβαση του εμπάργκο.

«Γνωρίζουμε ότι υλικό καθώς και μισθοφόροι μεταφέρονται τακτικά στη Λιβύη με ναυλωμένα πλοία και πτήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Εσθονία.

Σε ένα δεύτερο βήμα, οι κυρώσεις ενδέχεται να στοχεύουν κράτη που παρέχουν όπλα και μισθοφόρους, τα οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβάνουν την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Σάββατο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία δήλωσαν έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και κάλεσαν «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους» στη χώρα.

«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισαν σε κοινή τους δήλωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το Σχέδιο Ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ