ΚΟΣΜΟΣ

Σε ελεύθερη πτώση τουρκικά ομόλογα και τουρκική λίρα

Σε ελεύθερη πτώση τουρκικά ομόλογα και τουρκική λίρα
AP Photo/Lefteris Pitarakis, File

Η φυγή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο οδηγεί σε ελεύθερη πτώση τα τουρκικά ομόλογα, τα οποία κατρακυλούν σε χαμηλά 100 ημερών παράλληλα με την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας.

Η απόδοση του τουρκικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 12,4%, ήτοι 3,72% υψηλότερα σε σχέση με χθες. Η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 13,04%, σημειώνοντάς άνοδο 2,72% σε σχέση με χθες.

Η αποφυγή του ρίσκου από τους ξένους επενδυτές έχει αρχίσει ήδη να μεταφράζεται σε περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές για τις τουρκικές τράπεζες, κάτι που έχουν αρχίσει να επισημαίνουν οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές.

Το πρόβλημα των τουρκικών τραπεζών οξύνεται από την ενδημική νομισματική κρίση. Η λίρα υποχωρεί στα 6,97 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο και έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες τις αρχές του έτους, όταν και διαπραγματευόταν στα 5,62 έναντι του δολαρίου. Από την αρχή του έτους έχει χάσει το 14% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ η πτώση της την τελευταία τριετία φθάνει το 90%.

Να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έκλεισε στο 12,6% τον Ιούνιο, από 7,4 % στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Για όσο η λίρα αποδυναμώνεται και τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά για τους Τούρκους, το κόστος ζωής στη γείτονα θα τραβάει την ανιούσα.

Η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 230.000 κρούσματα κορωνοϊού και η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.500 πολίτες. Τα μέτρα περιορισμού έχουν οδηγήσει την τουρκική οικονομία σε συρρίκνωση εφέτος με το πλήγμα στον τουρισμό να είναι εξαιρετικά βαρύ.

Με την πανδημία να οδηγεί την τουρκική οικονομία ολοταχώς προς την ύφεση, την κεντρική τράπεζα να εξαντλεί επικίνδυνα τα συναλλαγματικά της αποθέματα και την τάση αποφυγής ρίσκου να στρέφει τους επενδυτές μακριά από τις αναδυόμενες, με εκροές από τις τουρκικές μετοχές και εθνικό νόμισμα, ο πρόεδρος Ερντογάν ίσως να αναγκασθεί να στραφεί σύντομα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για χρηματοδότηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ