ΚΟΣΜΟΣ

Πώς το «SOS» στην άμμο έσωσε τη ζωή τριών ναυαγών στον Ειρηνικό

Πώς το «SOS» στην άμμο έσωσε τη ζωή τριών ναυαγών στον Ειρηνικό
CNNi

Σωτήριο για τη ζωή τους αποδείχτηκε το μήνυμα «SOS» που έγραψαν στην παραλία ενός μικροσκοπικού νησιού στον Ειρηνικό τρεις αγνοούμενοι ναυτικοί, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Οι τρεις άνδρες την προηγούμενη Πέμπτη είχαν ξεκινήσει με ένα σκάφος 7 μέτρων για να κάνουν ένα ταξίδι 42 χιλιομέτρων από την ατόλη Παλαουάν στην ατόλη Πουλάπ στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας.

Κάποια στιγμή το σκάφος ξέμεινε από καύσιμα και οι τρεις ναυτικοί κατέληξαν στο ακατοίκητο νησί Πικελότ, 190 χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό τους, σύμφωνα με τις αμερικανο-αυστραλιανές Αρχές.

Όταν οι δικοί τους αναζήτησαν τα ίχνη τους, ξεκίνησε έρευνα από το διασωστικό κέντρο της αμερικανικής ακτής της Γκουάμ, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά από το νησί που είχαν καταλήξει.

Οι τρεις άνδρες από την Μικρονησία εντοπίστηκαν από ένα αμερικανικό αεροσκάφος τάνκερ KC-135 των ενόπλων δυνάμεων το οποίο επιχειρούσε στην αμερικανική βάση της Γκουάμ μετά από αναζήτηση τριών ωρών, σύμφωνα με την ανάρτηση της ίδιας της βάσης στο Facebook.

«Ήμασταν έτοιμοι να τερματίσουμε αυτή τη φάση της επιχείρησης αναζήτησης. Προσπαθούσαμε να αποφύγουμε κάποιες καταιγίδες και τότε κοιτάξαμε προς τα κάτω. Είδαμε ένα νησί και έτσι αποφασίσαμε να το τσεκάρουμε. Τότε είδαμε ένα μήνυμα SOS και ένα σκάφος ακριβώς δίπλα σε αυτό. Από εκεί επικοινωνήσαμε με το Αυστραλιανό Ναυτικό καθώς είχαν εκεί κοντά δύο ελικόπτερα που θα μπορούσαν να συνδράμουν και να προσγειωθούν στο νησί».

Έτσι κι έγινε. Κρατώντας τα μέτρα ασφαλείας εξαιτίας του κορωνοϊού, οι Αυστραλιανοί διασώστες επιβεβαίωσαν την ταυτότητα των ναυαγών και τη Δευτέρα το πρωί ένας περιπολικό σκάφος έφτασα στο νησί.

Η συνεργασία ήταν αυτό που έκανε αυτήν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επιτυχημένη. Μέσω της συνεργασίας με πολλούς οργανισμούς, καταφέραμε να διασώσουμε τρία μέλη της κοινότητάς μας και να τα φέρουμε πίσω στις οικογένειές τους.

Με πληροφορίες από 'SOS' in the sand saves Pacific island mariners, by Brad Lendon and Isaac Yee, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ