ΚΟΣΜΟΣ

«Συναγερμός» στην αστυνομία του Ρίο από κύμα ληστειών πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Συναγερμός» στην αστυνομία του Ρίο από κύμα ληστειών πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μεγαλώνει το δίχτυ ασφαλείας κατά μήκος των πλέον δημοφιλών παραλιών του Ρίο Ντε Τζανέιρο, στον απόηχο της δράσης ληστών που επιτίθενται σε λουόμενους και της βίαιης αντίδρασης των κατοίκων της πόλης.

Μόλις δέκα μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην πόλη, ομάδες νεαρών κλεφτών εφορμούν κατά κύματα στις δημοφιλείς παραλίες της Ιπανέμα και της Κοπακαμπάνα, αρπάζοντας πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με το CNN.com, η τοπική τηλεόραση δείχνει θύματα και αστυνομία να προσπαθούν να κυνηγήσουν υπόπτους, τρέχοντας μάλιστα ανάμεσα σε λουόμενους. Σε ένα από τα βίντεο διακρίνεται αστυνομικός να βγάζει όπλο στη μέση της παραλίας. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για αδυναμία εξεύρεσης των ληστών σε σημεία με παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

Πρόσφατα, 20 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στην παραλία ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότεροι από τους κλέφτες είναι ανήλικα μέλη συμμοριών που παίρνουν τα λεωφορεία από τις φτωχές συνοικίες του Ρίο προς το βορρά που είναι οι πιο πλούσιες.

Οι πράξεις αυτές γεννούν αντιδράσεις από αυτόκλητους τιμωρούς. Σε ένα περιστατικό, κάποιος σταμάτησε ένα λεωφορείο κοντά στην Κόπα Καμπάνα, έσπασε παράθυρα και τράβηξε από μέσα έναν ύποπτο κλέφτη, χτυπώντας τον. Πλέον, η αστυνομία έχει ενισχύσει την παρουσία της τα Σαββατοκύριακα έχοντας ήδη στείλει 700 άντρες της κατά μήκος των παραλιών αλλά και σε 17 οδοφράγματα, πολλά σε δρόμους που έρχονται από το βορρά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ασφαλείας του Ρίο, Χοσέ Μαριάνο Μπελτράμε, η αστυνομία θα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν περιστατικά. Η αστυνομία δέχεται, ωστόσο, κριτική με γερουσιαστή να μιλάει για αντίδραση που βαθαίνει τον ήδη μεγάλο ταξικό διαχωρισμό στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. «Η ιδέα ότι μπορείς να σταματήσεις ένα οποιοδήποτε λεωφορείο που έρχεται από τις φτωχογειτονιές και να το εκτρέψεις σε ένα αστυνομικό τμήμα είναι ποινικοποίηση της φτώχειας», τόνισε ο Μαρσέλο Φρέιξο.