ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σε λίστα καταζητούμενων προσώπων η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία

Ρωσία: Σε λίστα καταζητούμενων προσώπων η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία
AP Photo / Kay Nietfeld

Στη βάση δεδομένων των προσώπων που καταζητούνται από τις ρωσικές Αρχές βρίσκεται στο εξής το όνομα της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το γαλλικό δίκτυο France24, επικαλούμενο πληροφορίες του AFP.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη σχετική πληροφορία, τονίζοντας ότι η Τιχανόφσκαγια καταζητείται στο εξής, στο πλαίσιο των διώξεων που έχουν ασκηθεί εναντίον της στην Λευκορωσία.

Επί της ουσίας, καταζητείται για «παραβάσεις του ποινικού κώδικα» και πλέον χαρακτηρίζεται ως πρόσωπο που με τις πράξεις του θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Λευκορωσίας. Το ποινικό αυτό αδίκημα προβλέπει ποινή φυλάκισης από τρεις έως πέντε μήνες.

Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής αστυνομίας, την οποία επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, για την Τιχανόφσκαγια έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης της στην Λευκορωσία, αλλά το ένταλμα αυτό ισχύει και για την Ρωσία καθώς υπάρχει αντίστοιχη διακρατική συμφωνία στο ζήτημα αυτό.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι κατά της Τιχανόφσκαγια δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Νωρίτερα ένταλμα σύλληψης με ισχύ στην Ρωσία είχε εκδοθεί και για τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία στην Λευκορωσίας, και πρώην διευθυντής του Τεχνολογικού πάρκου υψηλής τεχνολογίας Βαλέρι Τσεπκάλο.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η Τιχανόφσκαγια διέφυγε από τη χώρα της με προορισμό τη Λιθουανία, μετά τις απειλές που δέχτηκε στον απόηχο των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Η επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυρίας στην Λευκορωσία, με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας αλλά και δεκάδες συλλήψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ