ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τον Τζο Μπάιντεν

Σήμερα η δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τον Τζο Μπάιντεν
AP Photo/Carolyn Kaster

Την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 θα κάνει σήμερα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη, την οποία έκανε σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση για να ενθαρρύνει τον πληθυσμό να κάνει το ίδιο, ανακοίνωσε η ομάδα του.

«Το κάνω αυτό για να δείξω στους ανθρώπους ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να τους χορηγηθεί το εμβόλιο όταν θα διατίθεται, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν», είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο αφότου του χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, στις 21 Δεκεμβρίου, σε νοσοκομείο του Νιούαρκ στο Ντέλαγουερ.

Η ομάδα του ανακοίνωσε ότι η δεύτερη δόση θα του χορηγηθεί επίσης μπροστά στις κάμερες, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Διαδικασία «παρωδία»

Περισσότεροι από 374.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ και ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει παρωδία την διαδικασία διανομής των εμβολίων στη χώρα του, την οποία διοργάνωσε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η μελλοντική κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι μάλλον θα προβεί στη διανομή όλων των δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 που θα είναι διαθέσιμες παρά στην φύλαξη των μισών δόσεων για να τηρηθούν οι προθεσμίες για τη λήψη της δεύτερης δόσης από αυτούς που έχουν ήδη λάβει την πρώτη.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, «τάσσεται υπέρ της άμεσης διανομής των διαθέσιμων δόσεων και θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να βάζει φρένο στον εφοδιασμό με εμβόλια, προκειμένου περισσότερες δόσεις του εμβολίου να βρίσκονται στα χέρια Αμερικανών ήδη από τώρα», δήλωσε την Παρασκευή στο CNN εκπρόσωπος της ομάδας του Μπάιντεν.

Περίπου 6,7 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, πολύ λιγότεροι από τα 20 εκατομμύρια που προβλεπόταν για τα τέλη του 2020. Μέχρι στιγμής περίπου 22,1 εκατομμύρια δόσεις έχουν διανεμηθεί σε εθνικό επίπεδο, γεγονός το οποίο δείχνει την πρόκληση που παρουσιάζει η επιχείρηση αυτή όσον αφορά τα θέματα εφοδιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ