ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Δύο περιστατικά θρομβώσεων σε νοσοκομειακούς που εμβολιάστηκαν ανακοίνωσε η Δανία

AstraZeneca: Δύο περιστατικά θρομβώσεων σε νοσοκομειακούς που εμβολιάστηκαν ανακοίνωσε η Δανία
AP Photo/Visar Kryeziu

Η Δανία ανέφερε σήμερα δύο περιπτώσεις επιπλοκών μελών του νοσοκομειακού προσωπικού, με θρόμβους στο αίμα και εγκεφαλική αιμορραγία, μετά τη λήψη δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Η αρμόδια αρχή διαχείρισης του συστήματος υγείας στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού πέθανε, ενώ και οι δύο νοσοκομειακοί είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χρονική περίοδο μικρότερη των 14 ημερών, πριν αρρωστήσουν.

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Δανίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε δύο αναφορές «σοβαρών περιστατικών» χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η είδηση αυτή από τη Δανία έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο ΕΜΑ, ο οποίος διενεργεί σχετική έρευνα, υπογραμμίζει πως οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ