ΚΟΣΜΟΣ

Όλα τα βλέμματα στη Γενεύη: Ξεκίνησε η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν

Όλα τα βλέμματα στη Γενεύη: Ξεκίνησε η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν
Pool / CNNi

Στη Γενεύη και τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας, την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, έχουν ήδη φτάσει στη Villa La Grange, όπου έβγαλαν και μια πρώτη αναμνηστική φωτογραφία.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται στη συνέχεια να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων –ένα τετ α τετ που ενδέχεται να διαρκέσει τέσσερις ή και πέντε ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.

Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι θα παραχωρήσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου και θα αποχωρήσουν από τη Γενεύη.

Τους δύο προέδρους ανέμενε στη Villa La Grange ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν.

Pool / CNNi

Υποδεχόμενος τους δύο ηγέτες, ο Ελβετός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος, προς το συμφέρον των δύο χωρών και του υπόλοιπου πλανήτη.

«Κύριε πρόεδρε της Ρωσίας, κ. Πρόεδρε των ΗΠΑ, εκ μέρους της ελβετικής κυβέρνησης θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη Γενεύη, την πόλη της ειρήνης. Είναι τιμή και ευχαρίστηση για την Ελβετία να φιλοξενηθεί εδώ η σύνοδος, σύμφωνα με την παράδοση της (σ.σ. χώρας) για καλές πρακτικές, προώθηση διαλόγου και αμοιβαία κατανόηση» είπε ο Ελβετός πρόεδρος, και συμπλήρωσε:


«Σας εύχομαι ένα γόνιμο διάλογο, προς το συμφέρον των δύο χωρών και του υπόλοιπου πλανήτη. Τις καλύτερες ευχές μου και αντίο».

Στη συνέχεια, ο Παρμελέν αποχαιρέτησε τους δύο ηγέτες και αποχώρησε.

Μετά από το σύντομο αυτό τελετουργικό, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν προχώρησαν σε μια σύντομη χειραψία και εισήλθαν στην εντυπωσιακή έπαυλη για να ξεκινήσουν τη συνάντησή τους.

Στρατηγικό σταυροδρόμι

Οι δύο Πρόεδροι συναντώνται στη Γενεύη για συνομιλίες που θα συνοδεύονται από την ηχώ των προηγούμενων αντιπαραθέσεων μεταξύ Σοβιετικών-ΗΠΑ.

Τα έθνη τους βρίσκονται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι και εάν δεν δοθεί η σωστή κατεύθυνση θα μπορούσε να προκληθεί μια καταστροφική κλιμάκωση σε ένα νέο πεδίο μάχης - στον κυβερνοχώρο.

Οι συνομιλίες αντιπροσωπεύουν επίσης μια κρίσιμη πρώιμη πολιτική δοκιμασία για τον Μπάιντεν και αποτελούν παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια προεδρία, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η πρώτη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να κρατήσει αρκετές ώρες, καθώς θα συζητούν τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις σε εκλογές.

Ένδειξη της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν θα παρατεθεί κανένα γεύμα και οι δύο ηγέτες θα δώσουν στη συνέχεια ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, αντί για μία κοινή.

«Δεν θα συμφάγουν», είπε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, ενώ ο Μπάιντεν πετούσε προς τη Γενεύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ