ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν - Προεδρικές εκλογές: Συγχαρητήρια Ερντογάν στον υπερσυντηρητικό Ραϊσί για την νίκη του

Ιράν - Προεδρικές εκλογές: Συγχαρητήρια Ερντογάν στον υπερσυντηρητικό Ραϊσί για την νίκη του
AP/Vahid Salemi

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη το Σάββατο τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, λέγοντας πως πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Ραϊσί.

Υπενθυμίζεται πως ο Ραϊσί είναι ένας σκληροπυρηνικός δικαστής, που βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφάλισε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές του Ιράν που έλαβαν χώρα την Παρασκευή, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που σηματοδοτήθηκε από την απάθεια των ψηφοφόρων για τις οικονομικές δυσκολίες και τους πολιτικούς περιορισμούς.

«Διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, είμαι έτοιμος να συνεργαστούμε», αναφέρει ο Ερντογάν, σε μια επιστολή προς τον Ραϊσί.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί το Ιράν μετά την πανδημία COVID-19.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές που έγιναν την Παρασκευή, ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν εξασφαλίζοντας 61,95% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολφάζλ Ραχμανί Φαζλί, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%», διευκρίνισε ο υπουργός, ήτοι η χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

«Το ιρανικό έθνος» απέδειξε με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών ότι κέρδισε «μία ακόμη φορά» την «προπαγάνδα των μισθοφορικών ΜΜΕ του εχθρού», δήλωσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης και τη νίκη του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί στις κάλπες.

Πριν από τις εκλογές, ο Χαμενεΐ είχε προτρέψει επανειλημμένως τους συμπατριώτες του να μην ανταποκριθούν σε μια εκστρατεία για μποϊκοτάζ των εκλογών, που είχε απευθύνει η εξόριστη αντιπολίτευση.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την εκλογή στη προεδρία του Ιράν του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί, λέγοντας πως θα έπρεπε να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», κατηγόρησε η Αμνηστία σε ένα δελτίο τύπου.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος μιας «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ