ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ολλανδία: Πάνω από 1.000 κρούσματα μετά από «covid-free» μουσικό φεστιβάλ

Κορωνοϊός – Ολλανδία: Πάνω από 1.000 κρούσματα μετά από «covid-free» μουσικό φεστιβάλ
Pixabay

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από μουσικό φεστιβάλ στην Ολλανδία στο οποίο συμμετείχαν στις αρχές του μήνα και ενώ η χώρα γνωρίζει νέα έξαρση κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων περιορισμού.

Οι διοργανωτές του διήμερου φεστιβάλ Verknipt επιμένουν ότι τα 20.000 άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση στην Ουτρέχτη έπρεπε να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης χρησιμοποιώντας έναν κωδικό QR ή είχαν αρνητικό Covid-19 τεστ.

Σύμφωνα με τις Αρχές, παρά τους περιορισμούς στην είσοδο, περίπου 1.050 άτομα που συμμετείχαν έχουν διαγνωστεί έκτοτε θετικά στον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι μολύνθηκαν στο ίδιο το φεστιβάλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου υγειονομικής περίθαλψης της Ουτρέχτης, Lennart van Trigt, σύμφωνα με το CNBC. «Θα ήταν επίσης πιθανό να έχουν μολυνθεί ενώ ταξιδεύουν στο φεστιβάλ ή το βράδυ πριν πάνε στο φεστιβάλ ή μετά από πάρτι».

Οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να ελεγχθούν για COVID-19 έως και 40 ώρες πριν από την εκδήλωση, αφήνοντας ένα «παράθυρο» για τους επισκέπτες του φεστιβάλ να προσβληθούν από τον ιό ενώ επισκέπτονταν φίλους και πηγαίνοντας σε μπαρ και κλαμπ πριν ξεκινήσει τη διοργάνωση, δήλωσε ο van Trigt. «Ανακαλύψαμε τώρα ότι αυτή η περίοδος είναι πολύ μεγάλη», πρόσθεσε.

Πρόσφατα εμβολιασμένα άτομα, τα οποία ενδέχεται να ήταν ακόμη ευπαθή στον ιό, επετράπησαν επίσης στο φεστιβάλ - παρόλο που χρειάζονται εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να φτάσουν σε πλήρη ανοσία.

Είναι η πρώτη φορά που τόσες πολλές λοιμώξεις εντοπίζονται σε ένα μόνο γεγονός και είναι πιθανό να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, δήλωσε εκπρόσωπος του υγειονομικού συμβουλίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dutchnews.nl.

Η δήμαρχος της Ουτρέχτης, η οποία συμμετείχε και η ίδια στην εκδήλωση, είχε περιγράψει την παρουσία τόσων πολλών ανθρώπων χωρίς μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση ως «ιδιαίτερη και λίγο τεταμένη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπερμετάδοση έγινε γνωστή καθώς οι Κάτω Χώρες αναγκάστηκαν να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, προκειμένου να σταματήσουν τις μολύνσεις μεταξύ νεαρών ενηλίκων, μόλις μία εβδομάδα μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών και ενώ η χώρα φαινόταν να είχε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ