ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η προέλαση των Ταλιμπάν θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη

Αφγανιστάν: Η προέλαση των Ταλιμπάν θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη
AP Photo/Rahmat Gul

Με τους Ταλιπάν να προελαύνουν στην επικράτεια του Αφγανιστάν ανακτώντας εδάφη και πρώην προπύργια ενόσω τερματίζεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και των ξένων δυνάμεων, ο Αφγανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Χαμπντουλά Μοχίμπ, προειδοποιεί μέσω συνέντευξής του σε ευρωπαϊκή εφημερίδα για επερχόμενο, νέο μαζικό κύμα προσφύγων.

«Ενδεχομένως εκατομμύρια θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια Αφγανοί, οι οποίοι εκτοπίζονται από τα σπίτια τους προς τις αστικές περιοχές λόγω του κλιμακούμενου πολέμου» δήλωσε ο Μοχίμπ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Προσπαθούμε να τους στεγάσουμε, να τους εφοδιάσουμε με τρόφιμα και να τους φροντίσουμε. Όμως, αυτό είναι δύσκολο για μια φτωχή χώρα η οποία βρίσκεται σε πόλεμο, του οποίου οι πόροι είναι περιορισμένοι» συμπλήρωσε.

«Πόσοι άνθρωποι θα καταλήξουν στην Ευρώπη εξαρτάται από τα οικονομικά αυτών των ανθρώπων. Οι φτωχότεροι από αυτούς δεν θα φτάσουν τόσο μακριά. Όσοι έχουν μεσαίο εισόδημα ή λίγα μετρητά θα προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν στο ασφαλέστερο μέρος. Και η Ευρώπη θεωρείται ένας ασφαλές τόπος με σταθερότητα στον οποίον οι άνθρωποι θέλουν να φτάσουν, αλλά κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό. Εάν το Αφγανιστάν είχε σταθερότητα, εάν υπάρχει ειρήνη στο Αφγανιστάν, οι Αφγανοί -μπορώ να σας διαβεβαιώσω- δεν θα ήθελαν να φύγουν από την πατρίδα τους» τόνισε ο Χαμπντουλά Μοχίμπ.

Αναφερόμενος στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν, ο ίδιος υπογράμμισε: «Οι Ταλιμπάν δεν είναι, όπως ισχυρίζονται πολλοί, μια αφγανική στρατιωτική ομάδα. Αντιπαλεύουμε ένα ιδεολογικό 'ζόμπι' που στοχεύει τους Αφγανούς».

Αεροπορικές επιδρομές εξαπολύουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν την ίδια στιγμή αεροπορικές επιδρομές για να στηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ενώπιον της προέλασης των Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες ημέρες εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο να στηρίξουν τον αφγανικό στρατό, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι οι επιδρομές εξαπολύθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στα περίχωρα της πόλης Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αντάρτες και να καταστραφούν δύο οχήματα.

Μετά την ανακοίνωση της διακυβέρνησης Μπάιντεν για την στρατιωτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν η βία έχει αυξηθεί ραγδαία στη χώρα, με τους Ταλιμπάν να εξαπολύουν μεγάλες επιχειρήσεις, να καταλαμβάνουν περιφέρειες και σημαντικά μεθοριακά περάσματα και να περικυκλώνουν ή να πλησιάζουν πολλές πρωτεύουσες επαρχιών, περιλαμβανομένης της Κανταχάρ.

Σχεδόν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα, με εξαίρεση τους στρατιώτες που φυλάσσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ