ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Βρυξέλλες και ΗΠΑ «γυρίζουν σελίδα» και κοιτάζουν μπροστά

AUKUS: Βρυξέλλες και ΗΠΑ «γυρίζουν σελίδα» και κοιτάζουν μπροστά
Jonathan Ernst/Pool via AP

Το «επεισόδιο» θεωρείται λήξαν: O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, «έδειξε» από την Ουάσινγκτον ότι είναι διατεθειμένος να γυρίσει τη σελίδα της γαλλο-αμερικανικής κρίσης που «πάγωσε» τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις Βρυξέλλες, χαιρετίζοντας την ενισχυμένη διατλαντική συνεργασία.

«Δεν θα γίνουμε μαζοχιστές να επιμένουμε διαρκώς στα προβλήματά μας, πρέπει να τα ξεπεράσουμε και να κοιτάξουμε το μέλλον» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Υπήρξε ένα επεισόδιο, υπήρξαν κάποιες παρανοήσεις, κάποια έλλειψη επικοινωνίας, όλα αυτά έχουν ήδη ειπωθεί. Τώρα τελείωσε, προχωράμε μπροστά. Και αρχίζουμε να εργαζόμαστε στενότερα μαζί» επισήμανε.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπορέλ είχε εκφράσει την «αλληλεγγύη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Γαλλία, στην άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση της με τις ΗΠΑ.

Αφορμή ήταν η ανακοίνωση της νέας στρατηγικής συμμαχίας των ΗΠΑ με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (AUCUS) στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, η οποία τορπίλισε τη συμφωνία πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Οι γαλλικές αρχές έκαναν τότε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και «ρήξη εμπιστοσύνης».

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, επικοινώνησαν τελικά και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

«Είναι σαφές ότι η πρόθεση συνεργασίας και οικοδόμησης μιας πιο ισορροπημένης εταιρικής σχέσης είναι, για τις δύο πλευρές, ο θεμέλιος λίθος αυτής της νέας σχέσης», εκτίμησε μιλώντας χθες, Παρασκευή, από την Ουάσινγκτον ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ