ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Προεδρικό πραξικόπημα καταγγέλει η αντιπολίτευση

ΠΓΔΜ: Προεδρικό πραξικόπημα καταγγέλει η αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ REUTERS

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, το απόγευμα, ότι υπέγραψε απόφαση με την οποία απαλλάσσει όλους τους πολιτικούς της χώρας από κατηγορίες, δικαστικές έρευνες και διώξεις εις βάρος τους που σχετίζονται με την βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα και το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο κ.Ιβάνοφ σημείωσε ότι σκοπός της απόφασής του αυτής είναι να επανέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, για την οποία άφησε να εννοηθεί ότι υποκινήθηκε από ξένα κέντρα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η απόφασή του αυτή τίθεται σε ισχύ άμεσα.

Η απόφαση αυτή του προέδρου της ΠΓΔΜ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης , ενώ το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο κ.Ιβάνοφ, ανέφερε ότι διαφωνεί με αυτήν.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ σημείωσε ότι ο κ.Ιβάνοφ, με την σημερινή απόφασή του «διέπραξε πραξικόπημα» και ζήτησε την άμεση παραίτησή του.

Ο κ.Ζάεβ σημείωσε ότι ο κ.Ιβάνοφ, με την απόφασή του αυτή, «επιχειρεί να διαγράψει τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Νίκολα Γκρούεφσκι» και ανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Από την μεριά του, το VMRO-DPMNE του κ.Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η απόφαση αυτή του προέδρου της χώρας εγείρει ερωτηματικά, καθώς παρεμποδίζει όλες τις προσπάθειες να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την πολιτική κρίση στη χώρα. Το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι έχει υποστηρίξει ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την πολιτική κρίση στη χώρα είναι η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί δίωξη από τις δικαστικές αρχές για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η απόφαση αυτή του προέδρου της ΠΓΔΜ αναμένεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα στη χώρα, ενόψει και των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου.

Ωστόσο η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ υποστήριξε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα στις 5 Ιουνίου, κατηγορώντας γι΄αυτό το κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι και γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτές. Ο Ν.Γκρούεφσκι, από την μεριά του, υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να διεξαχθούν εκλογές διότι γνωρίζει ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις με το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε στις αρχές του περασμένου χρόνου η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι για νοθεία των εκλογών, παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών χιλιάδων πολιτών και εκτεταμένη διαφθορά.
Από την μεριά του ο Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί για εκβιαστικές μεθόδους και για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ