ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Αλλάζει όνομα η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, θα λέγεται Meta

Facebook: Αλλάζει όνομα η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, θα λέγεται Meta
AP Photo / Eric Risberg

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία του μετονομάζεται σε Meta.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την τεράστια αυτή αλλαγή, δηλώνοντας πως το όνομα εκπροσωπεί καλύτερα τη δραστηριότητά της.

Η Facebook σχεδιάζει μια πρωτοποριακή υπηρεσία που θα την αποκαλεί metaverse – έναν εικονικό κόσμο που αλλάζει τους όρους στη βιομηχανία τεχνολογίας.

Ο Ζούκερμπεργκ πιστεύει ότι η υπηρεσία αυτή, θα φτάσει σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο εικονικός κόσμος, όπως λέει, θα είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αλληλεπιδρούν, να εργάζονται και να δημιουργούν προϊόντα και περιεχόμενο σε αυτό το νέο οικοσύστημα που - σύμφωνα με τον ίδιο - θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Ζούκερμπεργκ επέλεξε την ελληνική λέξη «Μετά» για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».

«Μάθαμε πολλά, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα», σχολίασε, κρίνοντας ότι είναι πλέον καιρός «να οικοδομήσουμε το επόμενο κεφάλαιο».

«Σήμερα μας βλέπουν ως εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο Ζάκερμπεργκ. «Αλλά στο DNA μας είμαστε μια εταιρεία που κατασκευάζει τεχνολογία για να συνδέει τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αρκετοί, βλέπουν σε αυτή την απόφαση την προσπάθεια αλλαγής θέματος από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Φράνσις Χάουγκεν που ενίσχυσαν τις φωνές οι οποίες ζητούν άμεση εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζοντας τον ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αντεπιτεθεί λέγοντας ότι τα στοιχεία που είδαν στο φως διαμορφώνουν μια «λανθασμένη εικόνα» για την εταιρεία.

Ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απορρίπτει τις αποκαλύψεις αυτές ως άδικη κριτική, έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός εικονικού περιβάλλοντος στο οποίο μπορεί κάποιος να μπει σε αυτό, αντί απλά να κοιτά την οθόνη.

Ακριβώς όπως τα smartphone αντικατέστησαν τους επιτραπέζιους υπολογιστές, ο Ζούκερμπεργκ στοιχηματίζει ότι το «μετασύμπαν» θα είναι ο επόμενος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές και μεταξύ τους.

Ο Ζούκερμπεργκ μιλάει για το metaverse εδώ και μερικούς μήνες και έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και την πρόσληψη 10.000 εργαζομένων στην Ευρώπη για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Ζούκερμπεργκ: Η επόμενη πλατφόρμα θα είναι ακόμη πιο καθηλωτική

«Η επόμενη πλατφόρμα θα είναι ακόμη πιο καθηλωτική», αναφέρει σε ανάρτησή του ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξηγώντας το επόμενο βήμα της εταιρείας του.

«Όταν ξεκίνησα το Facebook, πληκτρολογούσαμε ως επί το πλείστον κείμενο σε ιστοσελίδες. Όταν αποκτήσαμε τηλέφωνα με κάμερες, το διαδίκτυο έγινε πιο οπτικό και κινητό. Καθώς οι συνδέσεις γίνονταν ταχύτερες, το βίντεο έγινε ένας πλουσιότερος τρόπος να μοιραζόμαστε εμπειρίες.

Η επόμενη πλατφόρμα θα είναι ακόμη πιο καθηλωτική - ένα ενσώματο διαδίκτυο όπου θα είστε μέσα στην εμπειρία, όχι απλώς θα την κοιτάτε. Το αποκαλούμε αυτό metaverse και θα αγγίξει κάθε προϊόν που κατασκευάζουμε.

Από εδώ και στο εξής, θα είμαστε πρώτα στο metaverse, όχι στο Facebook. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα χρειάζεστε λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιήσετε τις άλλες υπηρεσίες μας. Καθώς το νέο μας εμπορικό σήμα αρχίζει να εμφανίζεται στα προϊόντα μας, ελπίζω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γνωρίσουν το εμπορικό σήμα Meta και το μέλλον που αντιπροσωπεύουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ