ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Εθνικό lockdown στην Αυστρία πριν από τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός: Εθνικό lockdown στην Αυστρία πριν από τα Χριστούγεννα
AP Photo/Lisa Leutner

Η Αυστρία ανακοίνωσε την επιβολή lockdown για όλον τον πληθυσμό, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει ένα τέτοιο αυστηρό μέτρο ενόψει των Χριστουγέννων

Το ολικό lockdown θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με τους κυβερνήτες των περιφερειών.

Ο αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε επίσης την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι αρχές στην Αυστρία χτες, Πέμπτη ανακοίνωσαν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19 για το προηγούμενο 24ωρο, 15.145, με τον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων να ξεπερνά για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τις 15.000.

Περίπου το 66% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της covid-19, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στη δυτική Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ήπειρο, με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 971 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους.

Καθώς ο καιρός ψυχραίνει και πλησιάζει ο χειμώνας, ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στην Ευρώπη αυξάνεται, ωθώντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν και πάλι το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, ένα αντιδημοφιλές μέτρο.

Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες.

Περίπου πριν ένα χρόνο είχε επιβληθεί εθνικό lockdown στη χώρα όταν το τότε κύμα της επιδημίας είχε φτάσει στην κορύφωσή του. Τότε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που είχε καταγραφεί ήταν 9.586.

Η Άνω Αυστρία είναι μία από τις δύο επαρχίες που πλήττεται περισσότερο από αυτό το κύμα της επιδημίας, καθώς εκεί καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Η επαρχία θεωρείται προπύργιο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας που τάσσεται κατά των εμβολίων της covid-19. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο γειτονικό Σάλτσμπουργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ