ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Ανησυχητικό γράφημα των FT για το νέο στέλεχος

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Ανησυχητικό γράφημα των FT για το νέο στέλεχος
Μεγάλο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο κυβερνήσεων AP/Alberto Pezzali

Αίσθηση προκαλεί γράφημα των Financial Times που δείχνει πως η νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα της Αφρικής είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος της «Δέλτα» που αυτή τη στιγμή επικρατεί ανά τον κόσμο.

Μεγάλο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού B.1.1.529, ευρέως γνωστή και ως μετάλλαξη από την Μποτσουάνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συγκάλεσε σύσκεψη ειδικών για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας.

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας μετάλλαξης του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την ίδια ώρα ένα γράφημα των Financial Times αποκαλύπτει ότι η μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Δέλτα».

Το σχετικό tweet έκανε η δημοσιογράφος των FT Ανν - Συλβαίν Σασανί και σ' αυτό καταγράφεται η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα. «Ας μην τρομάζουμε, αλλά αυτή η καινούργια παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται τρομακτική», αναφέρει.

Τα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα έναντι της νέας μετάλλαξης

Την ίδια ώρα αυστηρά μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για να προλάβει την εξάπλωση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα στην χώρα μας.

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

• Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

• Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

• Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

• Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ

Διακοπή σύνδεσης με χώρες όπου εντοπίσθηκε η μετάλλαξη της Μποτσουάνας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ