ΚΟΣΜΟΣ

Διάψευση Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν ζητάει χρήματα από το Κατάρ

Διάψευση Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν ζητάει χρήματα από το Κατάρ
«Είμαστε στο Κατάρ μόνο για να συζητήσουμε τη βελτίωση των σχέσεών μας» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. AP Photo/Burhan Ozbilici

Τη φημολογία ότι  η Τουρκία ζήτησε από το Κατάρ να της στείλει χρήματα  για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της λίρας απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα σπεύδοντας να προσθέσει πως οι συζητήσεις που είχε πριν από την επίσκεψη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Δεν ήρθαμε στο Κατάρ για να τους ζητήσουμε να στείλουν οποιοδήποτε ειδικό ποσό χρημάτων. Είμαστε εδώ μόνο για να συζητήσουμε τη βελτίωση των σχέσεών μας», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους.

Η λίρα υποχώρησε περίπου 30% τον τελευταίο μήνα λόγω επιθετικών μειώσεων επιτοκίων που υποστηρίζει ο Ερντογάν, αλλά οικονομολόγοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε πως είναι είναι ριψοκίνδυνες εν μέρει λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ερντογάν θα ζητήσει από το Κατάρ οικονομική υποστήριξη στη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει στην Ντόχα, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία έχει λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσει τη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Οι δύο χώρες θα υπογράψουν ένα εύρος συμφωνιών σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, ενισχύοντας παράλληλα τη στρατιωτική συνεργασία, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως η Ντόχα και η Άγκυρα πρόκειται να υπογράψουν δεκάδες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι είπε πως το Κατάρ εξετάζει ευκαιρίες που προκύπτουν από τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ