ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισραήλ: «Η 4η δόση δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την Όμικρον» σύμφωνα με νέα έρευνα

Κορωνοϊός - Ισραήλ: «Η 4η δόση δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την Όμικρον» σύμφωνα με νέα έρευνα
Μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι η τέταρτη δόση αυξάνει τα αντισώματα, αλλά «πιθανόν» αυτό δεν είναι αρκετό για να εμποδίσει τη μόλυνση AP Photo / Tsafrir Abayov

Παρά τα προκαταρκτικά ευρήματα ότι η 4η δόση εμβολίου κατά της covid δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τις μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον, το Ισραήλ θα συνεχίσει να τη χορηγεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος προέβλεψε, ότι οι μολύνσεις που οφείλονται στην εν λόγω παραλλαγή θα μειωθούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Το Ισραήλ, η χώρα που προχώρησε ταχύτερα απ' όλες στους εμβολιασμούς πριν από ένα χρόνο, άρχισε τον περασμένο μήνα να προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίου - αναφέρεται και ως δεύτερη ενισχυτική - στις πιο ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες.

Σε μια προκαταρκτική μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, από ισραηλινό νοσοκομείο, διαπιστώνεται ότι η τέταρτη δόση αυξάνει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη, αλλά «πιθανόν» αυτό δεν είναι αρκετό για να εμποδίσει τη μόλυνση από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Ας, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά «σε ένα βαθμό δεν αποτελούν έκπληξη», καθώς άνθρωποι μολύνθηκαν από την Όμικρον, αφού είχαν κάνει την τέταρτη δόση.

«Όμως εκτιμάμε ότι η προστασία από τη σοβαρή νόσηση, ιδιαίτερα για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο πληθυσμό, εξακολουθεί να προσφέρεται απ' αυτή τη δόση και ως εκ τούτου καλώ τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται», δήλωσε ο Νάχμαν Ας μιλώντας στο ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως έχει συμβεί και αλλού, το Ισραήλ είδε τα κρούσματα της Covid-19 να αυξάνονται πολύ λόγω της Όμικρον. Όμως δεν έχει καταγράψει θανάτους από την παραλλαγή και ο Ας δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19.

«Σε άλλη μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση των αριθμών, όμως εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας δύο ή τρεις δύσκολες εβδομάδες», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ