ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση Βουλγαρίας σε Ρωσία: Ως μέλος του ΝΑΤΟ αποφασίζουμε μόνοι μας για την άμυνά μας

Απάντηση Βουλγαρίας σε Ρωσία: Ως μέλος του ΝΑΤΟ αποφασίζουμε μόνοι μας για την άμυνά μας
«H Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και έχουμε κάνει από καιρό την επιλογή μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» απάντησε στη Μόσχα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ AP Photo/Valentina Petrova

Αποφασιστική απάντηση έναντι των ρωσικών απαιτήσεων, που πλέον περιλαμβάνουν και την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, έδωσε η Σόφια. 

«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, και έχουμε κάνει από καιρό την επιλογή μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας. Η Συνθήκη της Ουάσινγκτον δεν προβλέπει μέλη δεύτερης κατηγορίας και εφαρμογή της συλλογικής άμυνας επιλεκτικά ή σε περιορισμένη κλίμακα», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να παραμείνει δεσμευμένη στον εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς και να εργαστεί για μια ασφαλέστερη Ευρώπη με βάση το κράτος δικαίου και την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων του διεθνούς δικαίου που έχουν αναληφθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε απάντηση της επιμονής του αντιπολιτευομένου κόμματος GERB-UDF να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το GERB-UDF ζήτησε από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να παραστούν στο Κοινοβούλιο για μια συζήτηση σε σχέση με τις απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια που ζητεί η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν διατάξεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θα σταματήσει την επέκτασή της και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που δήλωσε πως «πρόκειται για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων, εξοπλισμού και όπλων, καθώς και άλλα μέτρα για την επαναφορά όσων ίσχυαν το 1997 για τις χώρες που δεν ήταν τότε μέλη του ΝΑΤΟ, και αυτό περιλαμβάνει τόσο τη Βουλγαρία όσο και τη Ρουμανία».

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα σχέδιο συμφωνίας για την εγγύηση της ασφάλειας της Ρωσίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε το TASS.

Σήμερα Παρασκευή, η κοινοβουλευτική ομάδα του GERB-UDF εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί την κυβέρνηση και τον πρόεδρο να λάβουν αμέσως ξεκάθαρη θέση σε σχέση με «τις απειλές και τη συμπεριφορά της Ρωσίας». Ζήτησαν από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια ώστε να εξεταστούν αυτά τα θέματα, καθώς και επείγουσα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, στην οποία ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ να αναφέρει τι κάνει και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την προστασία της εθνικής άμυνας.

Το GERB-UDF ζήτησε επιπλέον από το υπουργικό συμβούλιο να συμπεριλάβει αμέσως τις αμυντικές δαπάνες που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, καθώς και να ζητήσει σαφή μηνύματα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι σε μια περίοδο άμεσων απειλών η βορειοατλαντική συμμαχία θα υπερασπιστεί τις αξίες και τις δεσμεύσεις της προς τη Βουλγαρία.

Ο Χρίστο Ιβανόφ, βουλευτής της Δημοκρατικής Βουλγαρίας (που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) δήλωσε επίσης ότι η Βουλγαρία έχει κάνει τη σαφή και ξεκάθαρη επιλογή της. "Η εθνική μας ασφάλεια διασφαλίζεται στη συμμαχία με το ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα εκ μέρους της Δημοκρατικής Βουλγαρίας ότι επιβεβαιώνουμε αυτή την επιλογή, θα αναπτύξουμε τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και δεν θα ενδώσουμε στις ρωσικές προκλήσεις που επιδιώκουν να μας επαναφέρουν στην πολιτική των λεγόμενων σφαιρών επιρροής», τόνισε.

«Η βουλγαρική θέση θα πρέπει να επιζητεί αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο ηγέτης της Αναγέννησης Κοσταντίν Κοσταντίνοφ στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο. «Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι εντάσεις πυροδοτούνται από το ΝΑΤΟ», είπε και πρόσθεσε ότι το μόνο που είδαμε τις τελευταίες λίγες εβδομάδες είναι να γίνεται λόγος για το πώς οι Ρώσοι θα εισβάλουν στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. «Η Βουλγαρία δεν έχει αυτήν τη στιγμή δική της φωνή, αυτήν τη στιγμή ενεργούμε σαν να είμαστε ένα έδαφος στο οποίο κάποιος άλλος κάνει τις γεωπολιτικές του κινήσεις», είπε ο Κοσταντίνοφ.

«Η Βουλγαρία έχει κάνει εδώ και καιρό τη γεωπολιτική της επιλογή, και είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες (ΚΔΕ) Μουσταφά Καρανταγί, σε ανάρτηση στο Facebook, αναφερόμενος στο ρωσικό αίτημα για αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

«Το MRF, ως κόμμα, μέσω του ηγέτη του, Δρα Αχμέντ Ντογκάν, έκανε την επιλογή του στην απαρχή των δημοκρατικών αλλαγών, πολύ πριν από όλες τις άλλες πολιτικές οντότητες. Η κυρίαρχη και συνειδητή επιλογή μας είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και αυτό δεν χρειάζεται επανεξέταση», έγραψε ο ηγέτης του ΚΔΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ