ΚΟΣΜΟΣ

Φιλορωσικές δηλώσεις οδήγησαν σε παραίτηση τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας

Φιλορωσικές δηλώσεις οδήγησαν σε παραίτηση τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας
Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό», ενώ χαρακτήρισε «ανοησία» το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσάπτουν στην Ρωσία την πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία AP Photo/Michael Sohn

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, αντιναύαρχος Κάι-Άχιμ Σένμπαχ, μετά το σάλο που πυροδότησαν δηλώσεις του ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «αξίζει το σεβασμό», το Κίεβο ουδέποτε θα ανακτήσει την Κριμαία και πρόκειται περί «ανοησίας» το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσάπτουν στην Ρωσία την πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η παραίτηση του αντιναυάρχου Κάι-Άχιμ Σένμπαχ έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, και ενώ ήδη η γερμανική κυβέρνηση είχε αποστασιοποιηθεί από τις επίμαχες δηλώσεις του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο αντιναύαρχος ζήτησε συγγνώμη, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «απερίσκεπτες». «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ήταν ξεκάθαρα λάθος», έγραψε στο Twitter.

Αλλά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ εξηγεί ότι υπέβαλε την παραίτησή του για να αποφευχθεί «περαιτέρω βλάβη για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και κυρίως για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο είχε σπεύσει να δηλώσει νωρίτερα ότι τα σχόλια του Σένμπαχ δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Γερμανίας, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στη διατύπωσή τους. «Ο αντιναύαρχος Σένμπαχ θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του» στην υπουργό Άμυνας, είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος.

Οι δηλώσεις Σένμπαχ, παράλληλα με την άρνηση του Βερολίνου να παράσχει οπλισμό στην Ουκρανία, προκάλεσαν οργή στο Κίεβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε την Γερμανίδα πρεσβευτή στο Κίεβο, Άνκα Φελχουζεν, μετά τις «απολύτως απαράδεκτες», σύμφωνα με το Κίεβο, δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Σήμερα, η ενότητα της Δύσης απέναντι στην Ρωσία είναι πιο σημαντική από ποτέ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι Γερμανοί εταίροι πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν την ενότητα με τέτοια λόγια και πράξεις και να ενθαρρύνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας» υπογράμμισε.

Η Ουκρανία είναι ευγνώμων στην Γερμανία για την υποστήριξη που έχει ήδη δώσει, αλλά «αυτές οι δηλώσεις είναι απογοητευτικές», προσέθεσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση, ο γερμανός αντιναύαρχος Κάι-Άχιμ Σένμπαχ εμφανίσθηκε να δηλώνει σε βίντεο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό», το Κίεβο δεν θα επανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας και ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση.

«Αυτό που θέλει πραγματικά είναι ο σεβασμός. Και, Θεέ μου, το να σεβαστείς κάποιον δεν κοστίζει πολύ, δεν κοστίζει τίποτα. Είναι εύκολο να του δώσουν τον σεβασμό που ζητά -και πιθανόν να του αξίζει», είπε, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία παλιά και σημαντική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ