ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο EMA ενέκρινε το χάπι της Pfizer για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κορωνοϊός: Ο EMA ενέκρινε το χάπι της Pfizer για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Με βάση επίσημα στοιχεία, το χάπι της Pfizer, το Paxlovid, έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου (Pfizer via AP)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε υπό όρους σήμερα, Πέμπτη, τη χρήση του χαπιού της Pfizer κατά του κορωνοϊού για τη θεραπεία ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Η έγκριση από την ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν ευρέως το φάρμακο της Pfizer, αφού η ρυθμιστική αρχή έδωσε οδηγίες για την επείγουσα χρήση του στα τέλη του περασμένου έτους.

Το Paxlovid, ένα αντιιικό σχήμα δύο φαρμάκων, ήταν σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, σύμφωνα με στοιχεία από την κλινική δοκιμή της εταιρείας. Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο διατήρησε την αποτελεσματικότητά του και έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Με βάση επίσημα στοιχεία, το χάπι της Pfizer, το Paxlovid, έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών της ΕΕ που έχουν αγοράσει το φάρμακο.

Η Γερμανία παρήγγειλε ποσότητα 1 εκατομμυρίου στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λαουτερμπαχ δήλωσε στις 2 Ιανουαρίου ότι αναμένει από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας να δώσει άδεια έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο πριν από το τέλος του μήνα και ότι τότε θα ξεκινήσει η διάθεση.

Η Ιταλία θα λάβει ποσότητα 200.000 τον Φεβρουάριο και έχει τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 400.000.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν τον Δεκέμβριο το paxlovid και το παρόμοιο φάρμακο molnupiravir της Merck.

Το χάπι Merck είναι επίσης υπό εξέταση στην ΕΕ, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εγκριθεί, επειδή η εταιρεία αναθεώρησε τα δεδομένα των δοκιμών της τον Νοέμβριο λέγοντας ότι το φάρμακο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Αυτά τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, ειδικά της Pfizer's, θεωρούνται πολλά υποσχόμενες νέες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να ληφθούν στο σπίτι κατά την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID-19 για να βοηθήσουν στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ