ΚΟΣΜΟΣ

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν μπορεί να μας κερδίσει με «βόμβες και ρουκέτες» (vid)

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν μπορεί να μας κερδίσει με «βόμβες και ρουκέτες» (vid)
H Ρωσία θέλει να διαγράψει την ιστορία μας, να διαγράψει την πατρίδα μας, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε νέο μήνυμά του Ukrainian Presidential Press Office via AP

Νέο διάγγελμα με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του απηύθυνε το πρωί της Τετάρτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο οποίο ανακοίνωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί τις 6 πρώτες μέρες της εισβολης στην  Ουκρανία.

Όπως είπε το Κρεμλίνο δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικά πλήγματα.

Αναφερόμενος στην επίθεση στο Μπάμπι Γιαρ τον τόπο σφαγής Εβραίων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από γερμανικά στρατεύματα κατοχής με τη βοήθεια Ουκρανών, είπε:

«Αυτή η επίθεση αποδεικνύει ότι για πολύ κόσμο στη Ρωσία, το Κίεβο είναι απολύτως ξένο. Δεν γνωρίζουν το παραμικρό για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Αλλά όλοι έχουν εντολές να διαγράψουν την ιστορία μας, να διαγράψουν την πατρίδα μας, να μας διαγράψουν όλους».

Εξάλλου χθες ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξή του στο δίκτυο CNNi και το πρακτορείο Reuters κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να στείλει ένα σκληρό και «χρήσιμο» μήνυμα στη Ρωσία κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους που αναμένεται τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος.

Μιλώντας από καταφύγιο στο αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα του Κιέβου, ο Ζελένσκι επισήμανε πως από τη στιγμή που συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια προόδου στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Εν όψει του δεύτερου γύρου διαπραγμάτευσης στα σύνορα της Λευκορωσίας που αναμένεται την Τετάρτη, ο ίδιος επισήμανε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατές ουσιαστιακές συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός.

Ο Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, του μετέφερε προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ