ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν πολεμάμε κατά της Ρωσίας - Θα ήταν ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Μπάιντεν: Στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν πολεμάμε κατά της Ρωσίας - Θα ήταν ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος
Την αναστολή του καθεστώτος ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν AP Photo/Andrew Harnik

Νέες κυρώσεις, περιλαμβανομένης της αναστολής του καθεστώτος «ομαλών εμπορικών σχέσεων» με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σε νέο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Υπαινισσόμενος πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ανάλογες πληροφορίες, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα καταβάλλει «βαρύ τίμημα» εάν κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν σε κάθε επίπεδο, μέσω στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, την Ουκρανία και θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό ΝΑΤΟϊκής επικράτειας», όμως δεν θα πολεμήσουν κατά της Ρωσίας. Ευθεία αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα σήμαινε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Ζελένσκι για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον ενάεριο χώρο της Ουκρανίας.

Η απόφαση περί αποκλεισμού της Ρωσίας από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο οδηγεί στην επιβολή τιμωρητικών δασμών σε εκταταμένο φάσμα ρωσικών αγαθών και περιορισμών στο εμπόριο, κίνηση που στοχεύει να «στραγγαλίσει» περισσότερο τη ρωσική οικονομία που ήδη πλήττεται από το βαρύ κύμα κυρώσεων της Δύσης -και να καταστήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ακόμη περισσότερο υπόλογο για την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας», όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν παράλληλα τις εισαγωγές από βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, περιλαμβανομένων βότκας και θαλασσινών, όπως το χαβιάρι, καθώς και των διαμαντιών, ενώ σφίγγουν περαιτέρω τον κλοιό κατά Ρώσων ολιγαρχών και των οικογενειών τους.

«H G7 εντείνει την πίθεση στους διεφθαρμένους Ρώσους δισεκατομμυριούχους. Προσθέτουμε νέα ονόματα στη λίστα των ολιγαρχών και των οικογενειών τους που στοχεύουμε και οι οποίοι επιχειρούν να κρύψουν τα χρήματά τους στις χώρες μας. Είναι μέρος της κλεπτοκρατίας στη Μόσχα» δήλωσε.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο ενώ πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν «μετρά» πλέον 16 ημέρες -με το σφυροκόπημα να εντείνεται, πόλεις βυθισμένες σε ανθρωπιστική καταστροφή και τους πρόσφυγες να έχουν ανέλθει σε 2,5 εκατομμύρια- ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην αποτολμήσει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία

«Δεν θα μιλήσω για τις πληροφορίες [σ.σ. που διαθέτουμε], αλλά η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν κάνουν χρήση χημικών» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Πρόκειται για ενδεχόμενο για το οποίο εκφράζονται πλέον ανοιχτά φόβοι από τη Δύση, ιδίως εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον εκ νέου ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας καθώς μάχεται γενναία για την υπεράσπιση της χώρας του».

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν επισήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία έχει όπλα να αμυνθεί, θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και θα καλωσορίσουν Ουκρανούς πρόσφυγες του πολέμου, ενώ παράλληλα διαμήνυσε για πολλοστή φορά προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Αμερική είναι έτοιμη να υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό ΝΑΤΟϊκής επικράτειας με την πλήρη ισχύ της».

Όμως, ξεκαθάρισε: «Δεν θα πολεμήσουμε κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», τονίζοντας: «Ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, κάτι που πρέπει να πασχίσουμε να αποφύγουμε».

Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποτύχει στην Ουκρανία.

«Ήλπιζε ότι θα επικρατήσει χωρίς μάχη. Απέτυχε. Ήλπιζε να διασπάσει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα. Απέτυχε. Ήλπιζε να αποδυναμώσει τη διατλαντική συμμαχία. Απέτυχε. Ήλπιζε να διαλύσει την αμερικανική δημοκρατία ως προς τις θέσεις μας. Απέτυχε» ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε αυταρχικούς ηγέτες και επίδοξους αυτοκράτορες να ορίσουν τη μοίρα του κόσμου» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ