ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ - Νέα πρόσωπα στη «μαύρη» λίστα

Πόλεμος Ουκρανία: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ - Νέα πρόσωπα στη «μαύρη» λίστα
Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, αυτό το πακέτο κυρώσεων είναι άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομική και υλικοτεχνική βάση στην οποία βασίζεται η Ρωσία για να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία Stephanie Lecocq,Pool Photo via AP, File

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επίσημα το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει περιορισμούς σε εισαγωγές προϊόντων, λήψη περαιτέρω οικονομικών μέτρων, καθώς και διεύρυνση της «μαύρης» λίστας προσώπων και οντοτήτων εναντίον των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της ΕΕ την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ περιόρισε τις εισαγωγές χάλυβα και σιδήρου από τη Ρωσία, τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας, τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη χώρα και επίσης επέβαλε κυρώσεις σε Ρώσους επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και εταιρείες.

Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε στη «μαύρη» λίστα των κυρώσεων τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς και άλλους ολιγάρχες.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης συναλλαγές με τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft, Transneft και Gazprom Neft εξαιρώντας εκείνες που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες, αναφέρει η επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

«Αυτό το τέταρτο πακέτο κυρώσεων είναι άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομική και υλικοτεχνική βάση στην οποία βασίζεται η Ρωσία για να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Ο στόχος των κυρώσεων είναι ο Πρόεδρος Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον απάνθρωπο και παράλογο πόλεμο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, όπως αναφέρεται από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Χάλυβας, σίδερο, είδη πολυτελείας, ενέργεια

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα και σιδήρου, επενδύσεις στους τομείς πετρελαίου και ενέργειας της χώρας και εξαγωγές πολυτελείας στη Ρωσία, ανέφερε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το Συμβούλιο αποφάσισε ειδικότερα να «απαγορεύσει τις νέες επενδύσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, καθώς και να εισαγάγει έναν ολοκληρωμένο περιορισμό των εξαγωγών σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες για την ενεργειακή βιομηχανία, να εισαγάγει περαιτέρω εμπορικούς περιορισμούς σχετικά με το σίδηρο και τον χάλυβα, καθώς και σε είδη πολυτελείας».

Όπως εξήγησε προηγουμένως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα είδη πολυτελείας, ειδικότερα, περιλαμβάνονται ακριβά αυτοκίνητα και κοσμήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι ο περιορισμός των εισαγωγών χάλυβα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Ρωσία.

Αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, ΠΟΕ

Σύμφωνα με τη δήλωση, το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης «να απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές με ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, την παροχή οποιωνδήποτε υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και την πρόσβαση σε οποιεσδήποτε συνδρομητικές υπηρεσίες σε σχέση με δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σε οποιοδήποτε ρωσικό πρόσωπο ή οντότητα».

Η ΕΕ και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) συμφώνησαν να στερήσουν τα ρωσικά αγαθά και υπηρεσίες από το καθεστώς του πιο «ευνοούμενου έθνους» στις αγορές της ΕΕ. Η ΕΕ δηλώνει επίσης ότι η διαδικασία προσχώρησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ πρέπει να ανασταλεί.

Προσωπικές κυρώσεις

Η ΕΕ έχει επεκτείνει τη μαύρη λίστα για τη Ρωσία ώστε να περιλαμβάνει επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και εταιρείες από τη χώρα.

«Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε βασικούς ολιγάρχες, λομπίστες και προπαγανδιστές που προωθούν την αφήγηση του Κρεμλίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και βασικές εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, της στρατιωτικής και διπλής χρήσης, της ναυπηγικής και της μηχανουργικής», αναφέρει η δήλωση.

Ο κατάλογος των φυσικών προσώπων και οντοτήτων κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις θα δημοσιευθεί αργότερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από 600 άτομα και εταιρείες στη μαύρη λίστα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ