ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο ολλανδικό κοινοβούλιο: Δώστε μας όπλα, σταματήστε τις συναλλαγές με τη Ρωσία

Ζελένσκι στο ολλανδικό κοινοβούλιο: Δώστε μας όπλα, σταματήστε τις συναλλαγές με τη Ρωσία
«Εκείνοι που έδωσαν τις εντολές (να βομβαρδιστεί η Ουκρανία) θα πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Lukas Coch/AAP Image via AP

Όπλα, βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, καθώς και τον τερματισμό όλων των επιχειρηματικών συναλλαγών με τη Ρωσία ζήτησε σε ομιλία του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως δήλωσε στους Ολλανδούς βουλευτές: «Απαιτούνται αυστηρότερες κυρώσεις ώστε η Ρωσία να μην έχει ευκαιρία να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο μακρύτερα στην Ευρώπη. Σταματήστε κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία».

Ο Ζελένσκι, ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που απευθύνεται στην ολομέλεια της 150μελούς ολλανδικής κάτω βουλής των αντιπροσώπων , είπε ότι η Ολλανδία θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένη να σταματήσει την προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, ώστε να μην πληρώνετε δισεκατομμύρια για τον πόλεμο».

Σχεδόν το 20% του ολλανδικού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, η οποία είχε γίνει ένας όλο και σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για την Ολλανδία τα τελευταία χρόνια.

Η Ολλανδία, μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ περιλαμβανομένης της Γερμανίας, αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά οι γρήγορες εναλλακτικές είναι λιγοστές και περιορισμένες οι παγκόσμιες προμήθειες.

Η Ολλανδία έχει προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων αντιαρματικών ρουκετών και αεροπορικών αμυντικών συστημάτων και στηρίζει επίσης την αυξημένη ΝΑΤΟϊκή παρουσία κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Σε μια αναφορά του στα δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου στην Ολλανδία, ο Ζελένσκι ζήτησε δικαιοσύνη.

«Εκείνοι που έδωσαν τις εντολές (να βομβαρδιστεί η Ουκρανία) θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Στη Χάγη, την πόλη των δικαστηρίων (για εγκλήματα πολέμου), ο κόσμος το ξέρει αυτό», είπε.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ