ΚΟΣΜΟΣ

Οξεία ηπατίτιδα: Διεθνής συναγερμός για θανάτους παιδιών - 12 χρειάστηκαν μεταμόσχευση

Οξεία ηπατίτιδα: Διεθνής συναγερμός για θανάτους παιδιών - 12 χρειάστηκαν μεταμόσχευση
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από δώδεκα παιδιά παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος μετά την ασθένεια AP Photo / Justin Rex

Διεθνής συναγερμός έχει σημάνει για τους επιβεβαιωμένους θανάτους παιδιών από οξεία ηπατίτιδα, για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος που χρειάστηκαν 12 παιδιά μέχρι στιγμής, αλλά και τα κρούσματα της νόσου που έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως.

Τουλάχιστον τέσσερα παιδιά στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός που πέθανε και ενός που χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, έχουν καταγραφεί ως περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας, ενώ ήδη στην Ινδονησία τρία παιδιά πέθαναν τον περασμένο μήνα από οξεία ηπατίτιδα σύμφωνα με το Bloomberg. Επιπλέον το Σαββατοκύριακο, η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε ένα κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε μωρό 10 μηνών και διερευνά εάν συνδέεται με άλλες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί σχεδόν 200 κρούσματα τα 114 από τα οποία καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλα πιθανά κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ (19), στην Ισπανία (13), στο Ισραήλ (12), τη Δανία (6), την Ιρλανδία (5), την Ολλανδία (4), την Ιταλία (4), τη Νορβηγία (2), στη Γαλλία ( 2), στη Ρουμανία (1) και στο Βέλγιο (1).

Τα κρούσματα δεν έχουν συνδεθεί με τους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D ή E, αλλά μπορεί να σχετίζονται με έναν αδενοϊό, μια οικογένεια περισσότερων από 50 ιών, που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων. Οι αδενοϊοί είναι μια αιτία του κοινού κρυολογήματος.

Οι επιστήμονες που ερευνούν το ξέσπασμα της ηπατίτιδας έχουν εστιάσει σε έναν ύποπτο τύπο αδενοϊού, τον αδενοϊό τύπου 41, ο οποίος προκαλεί συμπτώματα διάρροιας, εμετού και πυρετού και μπορεί να συνοδεύεται από αναπνευστικά προβλήματα.

Ουισκόνσιν: Ερευνώνται 4 περιστατικά ηπατίτιδας - Ένας θάνατος

Τουλάχιστον τέσσερα παιδιά στο Ουισκόνσιν, συμπεριλαμβανομένου ενός που πέθανε και ενός που χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, έχουν καταγραφεί ως περιπτώσεις ηπατίτιδας που φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας επιδημίας που συνδέεται με έναν αδενοϊό.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ουισκόνσιν δεν δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, ή το φύλο των παιδιών στα περιστατικά που βρίσκονται υπό έρευνα.

«Είναι ένα γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό, αλλά δεν φοβάμαι πολύ και δεν νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να είναι ανήσυχοι», είπε ο Δρ Γκρέγκορι ΝτεΜούρι, παιδιατρικός λοιμωξιολόγος στο UW Health.

«Δεν έχω την αίσθηση αυτή τη στιγμή ότι αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», συμπλήρωσε σύμφωνα με το usatoday.com.

Ο ίδιος προέτρεψε τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α και της ηπατίτιδας Β.

Επιπλέον, μεγάλο νοσοκομείο παίδων στην Αλαμπάμα εντόπισε εννέα παιδιά, όλα κάτω των 10 ετών, που υπέστησαν σοβαρές ηπατικές βλάβες μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου.

Το CDC αναφορικά με τα κρούσματα της Αλαμπάμα ανέφερε την Παρασκευή ότι σε κανένα περισατικό δεν είχαν παρατηρηθεί βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν βρέθηκε θετικό στους ιούς ηπατίτιδας A, B ή C. Το CDC είπε ότι ακόμη, ότι τα ιατρικά αρχεία των παιδιών δεν έδειξαν ότι κανένα είχε μολυνθεί από την COVID-19. Ενώ όλα τα παιδιά στην Αλαμπάμα επέζησαν, τρία εμφάνισαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και δύο χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Μέχρι στιγμής, η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβεβαιώνει μόνο έναν ακόμη θάνατο εκτός από αυτόν του παιδιού στο Ουισκόνσιν. Επίσης σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από δώδεκα παιδιά παγκοσμίως όπως μεταδίδει το Bloomberg, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος μετά την ασθένεια, η αιτία της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Τρεις θάνατοι παιδιών στην Ινδονησία

Επιπλέον, τρία παιδιά κατέληξαν από οξεία ηπατίτιδα τον Απρίλιο στην Ινδονησία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, αυξάνοντας τον παγκόσμιο αριθμό θανάτων από τη ηπατική πάθηση που επηρεάζει παιδιά από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία σε τουλάχιστον τέσσερις.

Τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν στην πρωτεύουσα Τζακάρτα είχαν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, βαριά διάρροια, πυρετό, ίκτερο, επιληπτικές κρίσεις και απώλεια συνείδησης, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. Καλεί τους γονείς να φέρουν αμέσως στο νοσοκομείο τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

Όπως ανέφερε, το υπουργείο διενεργεί πλήρης ετασείς για να προσδιορίσει την αιτία της νόσου και έχει εκδώσει εγκύκλιο για ενίσχυση της εθνικής επιτήρησης για την ασθένεια, ανέφερε.

Σύσταση για εγρήγορση στους γονείς από το Ινστιτούτο Παστέρ

Σε σύσταση προς τους γονείς και τους κηδεμόνες να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου), μετά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στη Βρετανία και σε άλλες χώρες, προχώρησε προ ημερών το Ινστιτούτο Παστέρ.

Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41.

Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτο: «Το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ξεκίνησε την μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού όπως και την αλληλούχιση γονιδιώματος για ταυτοποίηση των οροτύπων του αδενοϊού.

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα, ενώ προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας στα παιδιά παραμένει άγνωστη.

Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων - ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) - και ίκτερο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα διεθνή ταξίδια ή οι σύνδεσμοι με άλλες χώρες, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες. Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41. Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν. Επιπροσθέτως, 19 εκ των περιπτώσεων ανιχνεύθηκαν με ταυτόχρονη μόλυνση SARS-CoV-2 και αδενοϊού».

Οδηγίες

Το Ινστιτούτο επισημαίνει: «Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου), ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)

• σκουρόχρωμα ούρα

• αποχρωματισμένα κόπρανα

• κνησμός στο δέρμα

• μυικό άλγος και αρθραλγία

• αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης

• απώλεια όρεξης

• κοιλιακό άλγος

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ