ΚΟΣΜΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στο Λονδίνο οι Εργατικοί

Με το βλέμμα στραμμένο στο Λονδίνο οι Εργατικοί
O Χαν, ο υποψήφιος των Εργατικών για την Δημαρχία του Λονδίνου και η σύζυγός του Σαντίγια μετά την ψήφο τους REUTERS/Stefan Wermuth

Το Εργατικό Κόμμα υπέστη απώλειες στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές της Παρασκευής, ειδικά στην Σκοτία, ωστόσο το κόμμα αναμένεται να κερδίσει το Λονδίνο αφού ο Χαν καταγράφει μεγάλο προβάδισμα.  

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν ο βαθμός των απωλειών θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση για τον νέο, αριστερό ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν από τους κεντρώους που φοβούνται πισωγύρισμα στις παλιές πολιτικές.

Ενώ η αντιπολίτευση δεν κατέγραψε θετικά εκλογικά αποτελέσματα στην Σκοτία, στην Ουαλία, σε μέρη της Αγγλίας και στην Βόρεια Ιρλανδία, φαίνεται πως θα σημειώσει σημαντική νίκη στο Λονδίνο, όπου ο πρώην δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σαντίκ Χαν, αναμένεται να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της πόλης.

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν επίσης να καταγράψουν θεαματικά αποτελέσματα στην Αγγλία και την Ουαλία, όμως τα πήγαν καλά στην Σκοτία όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι δεύτεροι μετά το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα.

Ο Κόρμπιν δίνει μάχη να κρατήσει το Εργατικό Κόμμα ενωμένο μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος το περασμένο Σεπτέμβριο σε κλίμα ενθουσιασμού, ειδικά μεταξύ των νέων, με την υπόσχεση της αλλαγής και το τέλος των «κατεστημένων πολιτικών».

Παρά την ισχυρή στήριξη των συνδικάτων ο Κόρμπιν δεν απολαμβάνει την αποδοχή όλων των μελών των Εργατικών.

Στο Λονδίνο, ο 45χρονος Χαν, γιος ενός μετανάστη οδηγού λεωφορείου, αναμετρήθηκε με τον συντηρητικό Ζακ Γκολντσμιθ, τον γιο ενός δισεκατομμυριούχου χρηματιστή.

Ο νικητής των εκλογών θα πάρει την θέση του Μπόρις Τζόνσον, του συντηρητικού που διετέλεσε δήμαρχος της πόλης των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων επί οκτώ χρόνια. Φανατικός υπέρμαχος της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζόνσον προδιαγράφεται ως ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον κι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Χαν καταγράφει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, παρά τους ισχυρισμούς του Γκόλντσμιθ ότι παρέστη σε πάνελ συζητήσεων με ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους κατηγορώντας τον ότι «θα δώσει οξυγόνο» στους εξτρεμιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ