ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Ελπίζω να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μπορέλ: Ελπίζω να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Αισιόδοξος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ο Ζοζέπ Μπορέλ AP Photo/Olivier Matthys

Αισιόδοξος ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι έχει την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της για τις δύο χώρες», αναφερόμενος στις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Όσον αφορά την επιθυμία της Φινλανδία και της Σουηδίας να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟ, ο Ζοζέπ Μπορέλ πρόσθεσε ότι θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία για συνομιλίες

Την ίδια ώρα διπλωματική λύση με την Τουρκία επιχειρεί να βρει η Σουηδία καθώς η Άγκυρα απειλεί με βέτο την ενταξιακή προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία θα στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος με την Άγκυρα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Πίτερ Χούλτκβιστ.

Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να μπουν στη Συμμαχία, η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι δεν θα έβλεπε θετικά τις αιτήσεις αυτές, με τον Ταγίπ Ερντογάν να λέει πως «οι Σκανδιναβικές χώρες είναι ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις του ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είπε πως η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει στον ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ