ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ με δέρμα και μαλλιά στον Καναδά

Βρέθηκε μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ με δέρμα και μαλλιά στον Καναδά
Το μουμιοποιημένο μαμούθ της εποχής των παγετώνων πιστεύεται ότι είναι άνω των 30.000 ετών GOVERNMENT OF YUKON

Μια σπάνια ανακάλυψη έκαναν μεταλλωρύχοι στα βόρεια του Καναδά όταν εκεί που έσκαβαν βρήκαν ένα μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ.

Οι αυτόχθονες Tr'ondek Hwech'in στους οποίους ανήκει η περιοχή Klondike του Γιούκον, όπου βρέθηκε το μαμούθ, ονόμασαν το εύρημα Nun cho ga, το οποίο σημαίνει μεγάλο μωρό ζώου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια ανακάλυψη στη Βόρεια Αμερική.

Το μουμιοποιημένο μαμούθ της εποχής των παγετώνων πιστεύεται ότι είναι άνω των 30.000 ετών.

Η κυβέρνηση του Γιούκον το συνέκρινε με την ανακάλυψη ενός μωρού μαμούθ στη Ρωσία, στον μόνιμο παγετό της Σιβηρίας το 2007.

Είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με το μωρό Lyuba, το οποίο ήταν περίπου 42.000 ετών.

Ανέφερε ότι είναι «το πιο πλήρες μουμιοποιημένο μαμούθ που βρέθηκε στη Βόρεια Αμερική» και μόνο το δεύτερο τέτοιο εύρημα στον κόσμο.

«Η Nun cho ga είναι όμορφη και ένα από τα πιο απίστευτα μουμιοποιημένα ζώα της εποχής των παγετώνων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο», δήλωσε ο παλαιοντολόγος του Γιούκον, Γκραντ Ζαζούλα.

«Ανυπομονούμε να τη γνωρίσουμε περισσότερο», πρόσθεσε.

«Ως παλαιοντολόγος της εποχής των παγετώνων, ήταν ένα από τα μεγάλα όνειρα της ζωής μου να έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με ένα μαλλιαρό μαμούθ. Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα σήμερα» ανέφερε ακόμη ο δρ. Ζαζούλα.

Και το 1948 είχε ανακαλυφθεί στον Καναδά άλλο ένα μωρό μαμούθ, ο Effie, ωστόσο όχι ολοκληρωμένο και τόσο καλά διατηρημένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ