ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα κινδύνου για τους παγετώνες της Γερμανίας: «Μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε 15 χρόνια»

Σήμα κινδύνου για τους παγετώνες της Γερμανίας: «Μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε 15 χρόνια»
Το ύψος του χιονιού στο υψηλότερο βουνό Zugspitze της Γερμανίας δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλό τον Ιούλιο AP Photo / Michael Probst

Οι παγετώνες της Γερμανίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε 15 χρόνια, προειδοποίησε ο καθηγητής Κρίστοφερ Μάγιερ της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών στο Μόναχο.

«Έχουμε περίπου 3.000 παγετώνες ακόμα στις Άλπεις και υπάρχουν μερικοί πολύ μεγάλοι που θα καταφέρουν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως η πλειοψηφία των παγετώνων στις Άλπεις θα εξαφανιστεί στα επόμενα 50 χρόνια», υποστηρίζει, μιλώντας στο Reuters.

Ο Γερμανός καθηγητής εκτιμά πως υπεύθυνες γι αυτό είναι οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες και οι λίγες βροχοπτώσεις.

Παράλληλα πιστεύει ότι ένα σύννεφο σκόνης που μεταφέρθηκε από τη Σαχάρα σε όλη την Ευρώπη, έχει συμβάλλει στο λιώσιμο των πάγων.

«Το χιόνι έχει πολύ ανοιχτόχρωμη επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ήλιος λάμπει στο χιόνι, το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας αντανακλάται και δεν χρησιμοποιείται για να λιώσει το χιόνι. Αλλά αν υπάρχει σκόνη ή άμμος πάνω σε αυτήν την επιφάνεια χιονιού, τότε η άμμος απορροφά την ακτινοβολία του ήλιου και η θερμότητα που παράγεται λιώνει το χιόνι» προσέθεσε ο Μάγιερ.

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιβραδυνθεί η τήξη των αλπικών παγετώνων, καταλήγει ο Μάγιερ.

Όπως σημειώνεται στο βίντεο του Reuters από το 1901, το ύψος χιονιού στο υψηλότερο βουνό Zugspitze της Γερμανίας δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλό τον Ιούλιο.

Λιώνει τεράστιος παγετώνας στις Ελβετικές Άλπεις

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες υπολογίζουν το λιώσιμο των πάγων στις Ελβετικές Άλπεις και τα αποτελέσματα είναι δυσοίωνα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετρήσεις που έγιναν πρόσφατα σε έναν τεράστιο παγετώνα στις Ελβετικές Άλπεις δείχνουν καθαρά τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Κάποτε ο παγετώνας αυτός ήταν υπέρογκος και μεγαλοπρεπής, ενώ σήμερα παρουσιάζεται συρρικνωμένος και όπως όλα δείχνουν έχει ημερομηνία λήξης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο ειδικός επιστήμονας, Άντριου Λινσμπάουερ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, μετράει τις απώλειες του τεράστιου όγκου πάγου στο μέσον του καλοκαιριού, που όμως η Ευρώπη ήδη έχει υποστεί δύο καύσωνες.

«Στον πρώτο πάσσαλο που μετρήσαμε, είχαμε περίπου δύο μέτρα τήξης και το πιο ακραίο εδώ από τότε που μετράμε ήταν ένα μέτρο το χρόνο. Άρα έχουμε ήδη λιώσιμο δύο μέτρων και είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού», λέει ο ίδιος.

Η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι η διάρκεια ζωής του παγετώνα είναι μέχρι το 2100 γεγονός που δείχνει τη μεγάλη συρρίκνωση που έχει υποστεί εδώ και 150 χρόνια.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά εδώ αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς συμβαίνει στη Φύση. Βλέπεις πως είναι αλήθεια. Μιλάς για αυτό αλλά δεν το βλέπεις πάντα στη φύση, τις συνέπειες, και τώρα, εδώ που βρισκόμαστε, το βλέπεις πραγματικά».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εξετάζουν τη διαφορά στο πόσο χιόνι πέφτει τον χειμώνα και πόσος πάγος λιώνει το καλοκαίρι, η ποσότητα του χιονιού που χάνεται είναι τεράστια και προκαλεί ανησυχία.

Τα τελευταία 60 χρόνια που τηρούνται αρχεία, οι παγετώνες των Άλπεων λιώνουν πολύ γρήγορα και σύντομα θα εξαφανιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ