ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε εκπαιδευτικό οργανισμό στην Καμπούλ - Τουλάχιστον 19 νεκροί

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε εκπαιδευτικό οργανισμό στην Καμπούλ - Τουλάχιστον 19 νεκροί
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χαλίλ Ζαντράν, δήλωσε πως «υπάρχουν τραυματίες» εξαιτίας της έκρηξης στο εκπαιδευτικό κέντρο Kaaj, στη συνοικία Νταστ-ι-Μπαρσί (AP Photo)

Πρώτη δημοσίευση Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 08:21

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίστηκαν από την επίθεση καμικάζι που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, εναντίον ενός εκπαιδευτικού οργανισμού στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, την ώρα που έφταναν εκεί σπουδαστές, ανακοίνωσε η αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

«Οι σπουδαστές ετοιμάζονταν για ένα διαγώνισμα όταν ένας καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σ' αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο. Δυστυχώς 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 άλλοι τραυματίσθηκαν», δήλωσε ο Χαλίντ Ζαντράν, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε επίσης πως ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του μέσα σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο.

Πολλοί από τους κατοίκους της δυτικής περιοχής της Καμπούλ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, είναι Χαζάρα, μια εθνοτική μειονότητα που είχε γίνει στόχος προηγούμενων επιθέσεων οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί και από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ άλλων.

Έφηβοι σπουδαστές ήταν μεταξύ των 24 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί σε επίθεση το 2020 σε εκπαιδευτικό κέντρο στη δυτική Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε τέμενος της Καμπούλ, καθώς οι πιστοί εξέρχονταν από αυτό μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην Ουαζίρ Άκμπαρ Χαν, μια περιοχή που στο παρελθόν ανήκε στην «ουδέτερη ζώνη» της αφγανικής πρωτεύουσας και όπου στεγάζονταν πολλές πρεσβείες ξένων χωρών και τα γραφεία του ΝΑΤΟ, αλλά που σήμερα ελέγχεται από τους κυβερνώντες Ταλιμπάν.

Η εν λόγω έκρηξη ήταν η τελευταία σε μια σειρά αιματηρών επιθέσεων σε προσευχές της Παρασκευής σε τεμένη τους τελευταίους μήνες. H τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη σε ορισμένες από αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ανέφερε, μέσω Twitter ότι, η βομβιστική επίθεση ήταν μια ακόμη «πικρή υπενθύμιση της συνεχιζόμενης ανασφάλειας και της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο Αφγανιστάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ