ΚΟΣΜΟΣ

Hurriyet: Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο

Hurriyet: Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο
Σε νέες προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο είναι έτοιμη να προχωρήσει η Τουρκία Getty Images via Anadolu Agency

Σε νέες προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο είναι έτοιμη να προχωρήσει η Τουρκία. Ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της χώρας, δήλωσε στην Hurriyet ότι το γεωτρύπανο το Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες για να ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.

Ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, δήλωσε εμφατικά ότι το Αμπουντοχαμίντ Χαν είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες.

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς σε ποια περιοχή θα επιχειρήσει, γεγονός που δεν αποκλείει για μια ακόμα φορά η Τουρκία να προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Νέο ράπισμα ΗΠΑ κατά Τουρκίας για τους S-400

Χθες Τετάρτη (23/11) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να επιστρέψει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη Ρωσία και να μην το χρησιμοποιήσει.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ερωτήθηκε σχετικά από Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ανέφερε: «Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: τα ρωσικά S-400 είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Υπενθύμισε, δε, ότι η αγορά των S-400 προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό» συμπλήρωσε, προειδοποιώντας «την Τουρκία και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ