ΚΟΣΜΟΣ

«Συναγερμός» από τους ειδικούς για νέα πανδημία - Τι είναι η «νόσος Χ»

«Συναγερμός» από τους ειδικούς για νέα πανδημία - Τι είναι η «νόσος Χ»
AP Photo/Michael Probst, file

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο... επιστημονικής φαντασίας, όμως η «νόσος Χ» είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε, λένε οι ειδικοί. 

Ένα εφιαλτικό σενάριο για μια νέα θανατηφόρα νόσο και μάλιστα μετά την πανδημία του Covid-19 μοιάζει να βρίσκεται προ πυλών με τους ειδικούς να έχουν σημάνει «συναγερμό».

Επιστήμονες πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία την οποία αποκαλούν «νόσο Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ​​ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί για να μολύνει ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι ο Έμπολα, ο HIV/AIDS και ο Covid-19 ήταν ζωονοσογόνες επιδημίες.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα συμβάν 'νόσου Χ' να βρίσκεται προ των πυλών», είπε στη National Post ο Dr. Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.

«Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε ο Chatterjee, σύμφωνα με τη New York Post.

Την ίδια ώρα, ο Dr. Richard Hatchett, του Συνασπισμού Ετοιμότητας για Επιδημίες, ανέφερε στην Telegraph, ότι «αυτό δεν είναι θέμα επιστημονικής φαντασίας», σημειώνοντας πως «είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτή είναι η νόσος Χ», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ